EUROBANK: «ΟΧΙ» ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ

12:15 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Ένα «οριζόντιο, γενικευμένο και χωρίς κριτήρια» κούρεμα των υφιστάμενων τραπεζικών δανείων θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους, υποστηρίζει μελέτη της Eurobank.

«Μια τέτοια όμως απόφαση θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών και, κατά συνέπεια, περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημία για τους μετόχους τους, ο κυριότερος

εκ των οποίων θα είναι πλέον το ΤΧΣ (σ.σ. Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και, κατ’ επέκταση, το ελληνικό δημόσιο», αναφέρει η τράπεζα. Συμπληρώνει ότι η ζημιές θα πρέπει στη συνέχεια να καλυφθούν είτε με κούρεμα στοιχείων του παθητικού των τραπεζών είτε με νέα ανακεφαλοποίησή τους με ποσά που θα έπρεπε να αναζητηθούν στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

Η Eurobank υποστηρίζει ότι το 80% των δανείων εξυπηρετούνται εγκαίρως, οπότε οι συνέπειες ενός κουρέματος «θα οδηγούσε σε μεγάλη ανακατανομή του εισοδήματος και σημαντικές αδικίες σε βάρος αυτών που δεν έχουν δανειστεί ή/και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ στον επιχειρηματικό κλάδο μια τέτοια ενέργεια θα νόθευε τον υγιή ανταγωνισμό». και προσθέτει: «Η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης στα συναλλακτικά ήθη και τη λειτουργία της οικονομίας θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική, καθώς θα οδηγούσε όλο και περισσότερους οφειλέτες σε γενικευμένη πρακτική αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεών τους προς όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα