Eurobank: Τέλος εποχής

Αλλαγή σκυτάλης στη Eurobank με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Νικόλαο Νανόπουλο να αποχωρεί από τη θέση μετά από 22 χρόνια θητείας.

Ο κ. Νανόπουλος έχει ταυτιστεί με τη Eurobank καθώς από την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1990, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην υπό

ίδρυση Ευρωεπενδυτική Τράπεζα που διατήρησε μέχρι το 1995. Από το 1996, όταν η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα μετονομάσθη σε Eurobank, ανέλαβε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας EFG Eurobank. Ο κ. Νανόπουλος ήταν επιλογή του Γιώργου Γόντικα εμπνευστή και δημιουργού της Eurobank.

Η γέννηση της Eurobank

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο κ. Γ. Γόντικας καταξιωμένο τραπεζικό στέλεχος με μακρά πορεία στο τιμόνι της ΕΤΕΒΑ αποφάσισε να ξεκινήσει μια διερευνητική προσπάθεια για την δημιουργία μιας νέας τράπεζας. Έτσι πραγματοποίησε σειρά επαφών με δυνητικούς χρηματοδότες. Μεταξύ άλλων συνάντησε τον Γιάννη Λάτση ο οποίος αμέσως συμφώνησε να τοποθετήσει 20 εκατ. δολάρια για το εγχείρημα με τον όρο ο όμιλος να έχει τον έλεγχο. Έτσι δημιουργήθηκε η EuroMerchant Bank που γρήγορα μετονομάστηκε σε Ευρωεπενδυτική και κατόπιν στη γνωστή μας Eurobank.

Εντυπωσιακές σπουδές

Οι σπουδές του κ, Ν. Νανόπουλος είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές: πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού (πτυχίο Bachelor of Science και μεταπτυχιακό Master of Science από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, M.I.T.), Οικονομολόγου (μεταπτυχιακό Master of Science του London School of Economics), πτυχιούχος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (μεταπτυχιακό ΜΒΑ από το INSEAD της Γαλλίας), καθώς και Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών (Ph.D.) του Πανεπιστημίου Reading της Αγγλίας, με εξειδίκευση στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Από το 1982 έως το 1988 εργάσθηκε στη Διεθνή Τράπεζα στη Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ, ενώ κατά την περίοδο 1988-1990 χρημάτισε Διευθύνων Σύμβουλος της Caroll McCentee & Mc Ginely (μέλος του ομίλου HSBC Banking Group).

Άνθρωπος χαμηλών τόνων αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τις κοσμικές εκδηλώσεις. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του σημειώνουν ότι η παραίτησή του από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν αναμενόμενη και όπως υπογραμμίζουν επιθυμία του ήταν να αποχωρήσει εδώ και καιρό. Ωστόσο οι συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν μετά την προσπάθεια συγχώνευσης με την Εθνική δεν το επέτρεψαν.

Το πλήγμα του PSI

Ο κ. Νανόπουλος σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα –σε αντίθεση με ότι συνέβη στο εξωτερικό- η κρίση δεν προήλθε από τις τράπεζες αλλά αντίθετα οι τράπεζες είναι θύμα της δημοσιονομικής κρίσης. Ειδικά σε ότι αφορά την Eurobank υπογραμμίζει ότι αν δεν είχε υποστεί το πλήγμα του PSI και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων θα είχε κατορθώσει να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Το φθινόπωρο του 2011 δήλωνε: «Θέλω να πιστεύω ότι το πολιτικό μας σύστημα θα δει πλέον τα πράγματα με μεγαλύτερη ωριμότητα και θα δεσμευθεί στις αναγκαίες αποφάσεις, όσο και αν αυτές είναι επίπονες και πολιτικά δυσάρεστες. Η σημασία μιας αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης είναι καθοριστικής σημασίας. Πρέπει να περιθωριοποιηθούν οι παράγοντες που αναπαράγουν την κρίση και τις νοσηρές νοοτροπίες και να δοθεί χώρος στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αποτελεσματικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στις μεγάλες αλλαγές, τις ανατροπές, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις συγκρούσεις με το παρελθόν, με ό,τι μας κρατάει εγκλωβισμένους σε ξεπερασμένα πρότυπα, συνήθειες και συμπεριφορές. Πρέπει να ανατρέψουμε το κρατικοδίαιτο μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας μας που πλέον δεν αποδίδει, να περιορίσουμε τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, να δώσουμε χώρο και ευκαιρία στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, στις νέες ιδέες, στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής μας βάσης. Πρέπει, εντέλει, να ξαναδεσμευθούμε σ’ ένα ισχυρό όραμα που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Είναι προφανές ότι όλα αυτά αποτελούν πρωτίστως μείζονες πολιτικές επιλογές τις οποίες, αν δεν τις κάνει πρώτα το πολιτικό μας σύστημα, ασφαλώς δεν μπορεί να τις ακολουθήσει και η ελληνική κοινωνία».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νανόπουλος θα συνεχίσει την καριέρα του σε χρηματοοικονομικό όμιλο με έδρα την Ελβετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα