Eξοικονόμηση ενέργειας με την χρήση αντλίας θέρμανσης

Ακριβώς κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται μία πηγή που μπορεί να μας προσφέρει επαρκή αποθέματα ενέργειας. Αυτό απεδείχθη και από τα παλαιά καταλανικά οικοδομήματα του περασμένου αιώνα, που βρέθηκαν στην Βαρκελώνη, στην λεγόμενη περιοχή Fabrica del Sol, και που αποτελούν υποδείγματα εξοικονόμησης ενέργειας. Στα κτίρια αυτά, γίνεται χρήση της κάθετης γεωθερμικής ενέργειας, προκειμένου να είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Εδώ, δεν υπάρει κοντά κάποιο ηφαίστειο, μόνο η Μεσόγειος θάλασσα.
Ο Aniol Esquerra

Alsius, μηχανικός μας είπε: ” Συνήθως επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να κάνουμε χρήση της θερμότητας που προέρχεται από το έδαφος προκειμένου να ζεστάνουμε το σπίτι και στην δική μας περίπτωση, γιατί δεν χρειάζεσαι ένα ηφαίστειο και λάβα κάτω στο έδαφος. Αυτό, είναι ένα σύστημα που προυποθέτει βάθος 100 μέτρων και με μία απλή αντλία θέρμανσης όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις θερμές μάζες που βρίσκονται στο έδαφος, καθώς υπάρχει μία συνεχής σταθερή θερμοκρασία, που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος μας.”

Αυτή η μεγάλη αντλία θέρμανσης, κάνει όλη τη δουλειά. Επτά μεγάλοι σωλήνες που λειτουργούν ως ανιχνευτές, τοποθετούνται υπογείως. Μία ισχυρή γεωθερμική μηχανή, εισάγει κρύο νερό στους σωλήνες, που με την σειρά τους θα επιστρέψουν την θερμότητα που λαμβάνουν από τη γη. Μία μηχανή με την σειρά της, θα μεταφέρει την θερμότητα στο κύκλωμα όπως κάνουν οι επιδαπέδιοι θερμαντικοί μηχανισμοί.
Στα 100 μέτρα βάθος η θερμοκρασία είναι πάνω κάτω σταθερή. Η κάθετη γεωθερμική θέρμανση είναι ένα σύστημα πλήρως επαρκές από ενεργειακή άποψη.

O Δημήτρης Μενδρινός, μηχανικός γεωθερμικής, μας είπε: ” Η γεωθερμική θέρμανση μας αποδεικνύει ότι η τεχνολογία των θερμαινόμενων αντλιών, παράγει χρήσιμη ενέργεια σε ένα κτίριο, που φθάνει στην κλίμακα 5. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που παράγεται για ζέστη ή για κρύο είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη που έχουμε μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας.”

Ας μεταφερθούμε στην esat της Γαλλίας, οπου αρχικά αυτή η αντλία θέρμανσης, που βλέπουμε στα παλιά καταλανικά κτίρια, σχεδιάστηκε και βγήκε στην παραγωγή. Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έρευνας, έχει σκοπό να δημιουργηθούν αντλίες θέρμανσης που θα φτάνουν στην κλίμακα 5. Αυτό σημαίνει, ότι με 1 kw ηλεκτρισμού, η αντλία, θα δίνει πίσω, 5 kw θερμότητας ή ψύξης σε ένα κτίριο.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα