GOLDMAN SACHS: ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟ GREXIT

Πολιτική και μόνο απόφαση θα είναι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς σχετίζεται με σημαντικά κόστη τόσο για την ίδια όσο και για τις άλλες χώρες της Eυρωζώνης, εκτιμά έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs.

Μάλιστα αναφέρει ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις

ενός Grexit (από τις λέξεις Greek και exit) οπότε είναι απίθανο να παρθούν σημαντικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας, εκτός και η ίδια αθετήσει όσα έχει συμφωνήσει.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι δύσκολη για την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να την εφαρμόσει και δεν θα συγκρουστεί με την Τρόικα ή τους ισχυρούς της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι κυβερνήσεις στην ΕΕ, μεταξύ αυτών και η γερμανική, θα συνεχίσουν να εκταμιεύουν χρήματα προς τη χώρα, όσο αυτή είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις της.

Σημειώνει δε, πως οι μέχρι τώρα αστοχίες της Ελλάδας, οφείλονται έως ένα σημείο και στη μακρά προεκλογική περίοδο, κάτι που επισήμανε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αν και ξεκαθαρίζει, ο οίκος, πως αν ζητηθεί τρίτο πακέτο στήριξης ή χαλάρωση των συμφωνηθέντων μέτρων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε δεν είναι απίθανο η Γερμανία να ασκήσει βέτο στην εκταμίευση δόσεων.

Η Goldman σημειώνει πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι «σαφώς βελτιωμένη», σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατούσε προεκλογικά και βλέπει ως θετικό την επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού πρωθυπουργού να αντιστρέψει το κλίμα για και την αξιοπιστία της χώρας προς τους ξένους δανειστές, πριν ζητήσει τη διετή επιμήκυνση.

Μάλιστα προβλέπει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην εκνευρίσει τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, ώστε να λάβει κανονικά η χώρα τις επόμενες δόσεις.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του 2012 δεν είναι πολύ σημαντικές, αλλά αναρωτιούνται κατά πόσο τα σχέδια για νέες περικοπές θα βοηθήσουν, αφού θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση. Βλέπουν ως πολύ σημαντική για την κυβέρνηση Σαμαρά την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, όπως σας έγραψε το matrix24.gr, από την Παρασκευή η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζει στην ανάλυση της πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς ήδη της έχουν διατεθεί ήδη αρκετά κεφάλαια από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αντικρούοντας έτσι όσους υποστηρίζουν πως η χώρα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία.

Διαβάστε επίσης:

GOLDMAN SACHS: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα