«Refuge Project» σε πολεμικό καταφύγιο των Κυκλάδων

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εικαστικές επιτόπιες παρεμβάσεις 19 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα.

Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το εν λόγω καταφύγιο προοριζόταν στο να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε μετά από απόφαση εκείνων που έθεσαν την ανθρώπινη ζωή σε απόλυτη επισφάλεια,

υπό τις διαταγές δηλαδή του γερμανικού στρατού κατοχής.

Εβδομήντα χρόνια μετά την κατασκευή του, εικαστικοί καλλιτέχνες έρχονται να το κατοικήσουν συμβολικά, προστατεύοντας εντός του άλλες αξίες, εκείνες που είναι εφικτό να αναδειχτούν σε μία εποχή η οποία φέρει τη γνώση των εγκλημάτων ενός πολέμου: τις αξίες του βίου, στη διάκρισή τους από αυτές μιας προστατευμένης σε ένα πολεμικό καταφύγιο «γυμνής ζωής», συνεπακόλουθα τις αξίες της ελευθερίας της βούλησης και της συνδιαμόρφωσης των ορίων της και, επομένως, της ίδιας της επιθυμίας και της εκπλήρωσής της. Πρόκειται για τις αξίες που –έστω φαινομενικά- διατρέχουν το σύγχρονο βίο στους τόπους της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις διάφορες μορφές της και των ατομικών δικαιωμάτων που αυτή διασφαλίζει.

Η Επιμέλεια και ο σχεδιασμός του project και της έκθεσης είναι των εικαστικών Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά. Ενώ, η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Μήλου και διοργανώνεται από την «Ένωση Φίλων Αδάμαντα».

INFO: Υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, Αδάμαντας, Μήλος. Δευτέρα – Κυριακή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα