Άδεια τα ταμεία – εν αναμονή της δόσης

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στις 13 του μήνα, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «Ο Γιάννης Στουρνάρας μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα

πάντως περιμένει ως μάννα εξ ουρανού την δόση των 31,4 δισ.  μήπως και πάρει λίγο μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης.

Για ανάπτυξη μιλά πάντως και στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δίνοντας και τους άξονες πάνω στους οποίους θα έπρεπε να «πατήσει»: άρση της αβεβαιότητας, να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, επιτάχυνση απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αλλά και η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Ζητά ακόμη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, να δημιουργηθεί ένα νέο σταθερό φορολογικό σύστημα.και να επισπευτούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Ύφεση και ανεργία όμως θα συνεχίσουν να καλπάζουν και το 2013. Από κοντά θα βρίσκονται και οι τιμές των προϊόντων, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τις μειώσουν εξαιτίας των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν λόγω Μνημονίου.

Αυτά προκύπτουν από την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, που κατέθεσε στην Βουλή ο Γιώργος Προβόπουλος.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ύφεση θα ήταν μικρότερη αν οι μεταρρυθμίσεις «έτρεχαν» με πιο γρήγορο ρυθμό. Την καθυστέρηση αυτή θα αναγκαστεί να την «πληρώσει» τώρα η χώρα μας με μια νέα «βουτιά» του ΑΕΠ, που για το 2013 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ.
Από το 2008 που η Ελλάδα βυθίστηκε για πρώτη φορά στην ύφεση μέχρι σήμερα, η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ φτάνει το 24%. Για την ΤτΕ είναι πρωτοφανής αυτή η κάμψη σε καιρό ειρήνης, με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή. Η ύφεση με τη σειρά της μεγάλωσε τον «εφιάλτη» της ανεργίας, ο δείκτης της οποίας θα σημειώσει νέα επιδείνωση το 2013, αφού εκτιμάται ότι θα «σκαρφαλώσει» στο 26% τη διετία 2013–2014 από 23,5% φέτος.

Το γκρίζο πορτρέτο στο κάδρο της ελληνικής οικονομίας θα συμπληρώσει η άνοδος στις τιμές των προϊόντων, αφού, σύμφωνα με την εξήγηση που δίνουν οι τεχνοκράτες της ΤτΕ, οι επιχειρηματίες δεν μειώνουν τις τιμές των προϊόντων που πωλούν (σ.σ. και αντίστοιχα τα περιθώρια κέρδους τους), για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή, αξιοποιούν τα μάλα το μειωμένο κόστος εργασίας που προσφέρουν οι διατάξεις του Μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα