Άδειασαν με ξύλο την πλατεία Ταξίμ

Έπειτα από δύο εβδομάδες η αστυνομία επενέβη σήμερα το πρωί και διέλυσε τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ. Οι οδομαχίες και οι ρίψεις μολότοφ συνεχίζονται καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας,ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας έκανε λόγο για εκατοντάδες τραυματίες πέντε εκ των οποίων σοβαρά.

Εν τω μεταξύ στις 16:00 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επρόκειτο να συναντηθεί στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο αναμένεται να γίνει στην τουρκική πρωτεύουσα

η συνάντηση του Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί και συνεχίστηκε για αρκετές ώρες. Οι αστυνομικοί, έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, αλλά και ρίψεις νερού κατά των διαδηλωτών, κατέβασαν τα πανό που ήταν εδώ και μέρες αναρτημένα στο μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, αλλά και στο κτίριο του Καλλιτεχνικού Κέντρου Ατατούρκ.

Νωρίτερα ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους διαδηλωτές προειδοποίησε ότι «για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή».

Οι διαδηλωτές για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν κοκτέιλ μολότοφ στις διαδηλώσεις και αυτό, μαζί με κάποιες εικόνες που έδειχναν έναν από αυτούς που πετούσαν βόμβες μολότοφ να κρατά ασύρματο και να έχει στη μέση του κάτι που έμοιαζε με όπλο, προκάλεσε καταγγελίες περί προβοκάτσιας.

Στην πλευρά των διαδηλωτών που πετούσαν μολότοφ, επικρατούσαν σημαίες και πανό του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (SDP). Η αστυνομία στη συνέχεια εισέβαλε στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία και σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, έγιναν 70 προσαγωγές. Το SPD διαψεύδει ότι μέλη του πέταξαν μολότοφ.

Από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 επικρατούσε σχετική ηρεμία στην πλατεία, στη συνέχεια όμως άρχισαν και πάλι συγκρούσεις στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας.

Λίγο μετά τις 14:00 δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας πέρασαν για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας συγκεντρώθηκαν κάτω από τα δένδρα στην άκρη του πάρκου και παρέμειναν εκεί για περίπου 10 λεπτά της ώρας πριν αποσυρθούν πίσω στη γειτονική πλατεία Ταξίμ.Δεν είναι σαφές γιατί μπήκαν στο πάρκο ή γιατί αποχώρησαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών.

Αναλυτικά οι εξελίξεις όπως συμβαίνουν

17:00 Την απογοήτευση του εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνεχιζόμενη βία των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών.

16:00 Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση περίπου 50 δικηγόρους που διαμαρτύρονταν κατά της επέμβασης, σήμερα το πρωί, της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η ένωσή του

16:15«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε έναν χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας «Αλληλεγγύης Ταξίμ» που συστάθηκε πριν από λίγο καιρό και είναι ο βασικός εκφραστής των διαμαρτυριών στο πάρκο της πλατείας.

Ο φορέας έκανε έκκληση για συγκέντρωση στην πλατεία απόψε στις 19:00. Αναφερόμενος στην πρωινή επέμβαση της αστυνομίας, ο φορέας αναφέρει ότι «στηρίζουν ελπίδες στη δημιουργία της εντύπωσης ότι επέρχεται διαφοροποίηση μεταξύ διαδηλωτών και περιθωριακών».

Ως προς τη συνάντηση που θα έχει αύριο μια αντιπροσωπεία με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα». Τέλος στην ανακοίνωση εκφράζεται «ανησυχία» για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση».
Δείτε, ζωντανά, πλάνα που συμβαίνουν τώρα στην πλατεία Ταξίμ:

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com
Keywords
Τυχαία Θέματα