Άδωνις: Καμία ανησυχία για το κορωναϊό

«Αντιμετωπίστηκε ευτυχώς το περιστατικό σε πρώτο χρόνο, έχουν γίνει οι εξετάσεις και σε όλους τους ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή μαζί με τον ασθενή και δεν έχει κανένας κολλήσει. Κινήθηκε το σύστημα του ΚΕΛΠΝΟ πραγματικά πάρα πολύ γρήγορα και αυτό ήταν σημαντικό για τη χώρα γιατί καταλαβαίνετε ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να πάρει τεράστιες διεθνείς διαστάσεις και να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα και χωρίς να φταίμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Και

συμπλήρωσε: «Είναι ένας κορωναϊός ο οποίος έχει βαριά συμπτώματα σαν την γρίπη και έχει πολύ μεγάλη θνησιμότητα. Αυτή τη στιγμή έχει ένα ξέσπασμα στη Σαουδική Αραβία από όπου και ήρθε και ο συγκεκριμένος. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά».

Ο 69χρονος Έλληνας είναι μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, όπου 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγησή του έγινε μετά την άφιξή του στη χώρα μας τη Μεγάλη Πέμπτη από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Εμφάνιζε παρατεινόμενο εμπύρετο νόσημα, για το οποίο είχε επισκεφθεί νοσοκομείο της Τζέντα.

Σε εξέλιξη είναι αναλυτική ιχνηλάτηση όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή με ιογενή πνευμονία με νέο κορωναϊό (MERS). Πρόκειται για τους περίπου 100 συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, εκ των οποίων οι 25 αποβιβάστηκαν στην Αθήνα και τον οδηγό ταξί. Για καθαρά προληπτικούς λόγους, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει αποστείλει οδηγίες για τη συγκεκριμένη νόσο σε όλα τα νοσοκομεία. Οι επιδημιολόγοι δεν γνωρίζουν πώς έχουν μολυνθεί όσοι έχουν νοσήσει και είναι σε εξέλιξη έρευνα για την πηγή του ιού, τους τρόπους μετάδοσης, την κλινική πορεία και εξέλιξη της νόσου.

Τι είναι ο κορωναϊός

Ο νέος κορωναϊός (εμφανίζεται στο μικροσκόπιο σαν να έχει κορώνα, εξ ου και το όνομά του) είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορωναϊών (στις οποίες ανήκει και ο SARS), που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα μέτρα πρόληψης είναι η υγιεινή των χεριών (συχνό πλύσιμο, αποφυγή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες) και η υγιεινή του αναπνευστικού (κάλυψη του στόματος κατά το φτάρνισμα).

Keywords
Τυχαία Θέματα