ΑΕΚ: Κάν’ το όπως η Γιουνάιτεντ

Η πανίσχυρη στις ημέρες μας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βύθισε στο πένθος τους οπαδούς της το 1974 όταν υποβιβάστηκε στη δεύτερη, τη τάξει, κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου γνωρίζοντας μάλιστα την ήττα από την αιώνια αντίπαλο Μάντσεστερ Σίτι μέσα στο Ολντ Τράφορντ.

Ο υποβιβασμός της Γιουνάιτεντ οριστικοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 1974 στο παιχνίδι με τους πολίτες. Το πρώτο ημίχρονο στο κατάμεστο από 57.000 θεατές «θέατρο των ονείρων» κύλησε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις αλλά στα άλλα γήπεδα όπου η Γιουνάιτεντ περίμενε καλά νέα,

τα αποτελέσματα ήταν ανάποδα. Η Μπέρμιχαμ, η Γουέστ Χαμ και η Σαουθάμπτον είχε ήδη προηγηθεί στο σκορ.

Στο δεύτερο μέρος οι μπέμπηδες πίεσαν, έχασαν ευκαιρίες, είχαν και δοκάρι με τον Τιούερτ αλλά πέντε λεπτά πριν το τέλος υπέστησαν το σοκ. Ο Φράνσις Λι μπήκε στην περιοχή της Γιουνάιτεντ και επιχείρησε σουτ. Η μπάλα χτύπησε στον Ντένις Λο και ο πρώην θρύλος της Γιουνάιτεντ σκόραρε το γκολ με το οποίο η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1968 πήρε την άγουσα για τη δεύτερη κατηγορία. Στο γήπεδο σιγή, ο ίδιος ο Λο έδειχνε περισσότερο σαστισμένος παρά χαρούμενος.

Στα άλλα γήπεδα δεν άλλαξε τίποτα και για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη μεγάλη κατηγορία η Γιουνάιτεντ υποβιβαζόταν (όχι πάντως για πρώτη φορά στην ιστορία της).

Απέμενε ακόμη ένα παιχνίδι το οποίο και αυτό το έχασε (εκτός έδρας με τη Στόουκ) και εν τέλει τερμάτισε 21η σε σύνολο 22 ομάδων ξεπερνώντας μόνο την ουραγό Νόριτς.

Κατέγραψε 10 νίκες, 12 ισοπαλίες και 20 ήττες και είχε τη χειρότερη εντός έδρας επίθεση στην κατηγορία στη σεζόν κατά την οποία ο μεγάλος Τζορτζ Μπεστ φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της αφού είχε ήδη νικηθεί από το πάθος του για το ποτό.

Στη Β΄Εθνική

Μετά την υποβιβασμό ο Σκωτζέζος προπονητής Τόμι Ντόχερτι, ο οποίος είχε σώσει την ομάδα την αμέσως προηγούμενη σεζόν, έμεινε στη θέση του! Κοουτσάρισε τη Γιουνάιτεντ στην Second Division και έχοντας ως όπλο την αμέριστη υποστήριξη του κόσμου, που κατέκλυζε σε κάθε ματς το Ολντ Τράφορντ, ο Ντόχερτι οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της κατηγορίας και φυσικά στην άνοδο. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Στιούαρτ Πίρσον με 17 γκολ.

Τη σεζόν 1975-76 μάλιστα η Γιουνάιτεντ διεκδίκησε το πρωτάθλημα και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου χάνοντας 1-0 από τη Σαουθάμπτον στον τελικό.

Την επόμενη σεζόν (1976-77) η ομάδα του Μάντσεστερ δεν ήταν απλά ανταγωνιστική αλλά επέστρεψε και στους τίτλους. Έφτασε και πάλι στον τελικό του Κυπέλλου και νικώντας με 2-1 την πρωταθλήτρια Ευρώπης εκείνη την εποχή Λίβερπουλ, κατέκτησε το τρόπαιο βάζοντας οριστικά τέλος σε μία περίοδο παρακμής και αβεβαιότητας.

Αποδείχθηκε έτσι περίτρανα ότι ο υποβιβασμός όχι μόνο δεν μείωσε τη δυναμική της Γιουνάιτεντ αλλά αντίθετα συσπείρωσε τον κόσμο της και την κατέστησε πιο δυνατή σε αντίξοες συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα