«Αφήστε τα παιδιά να παίξουν!»

Από το Σιάτλ των ΗΠΑ βρέθηκε στην Αθήνα για μια διαδραστική συζήτηση με θέμα την εκπαίδευση των πολύ μικρών παιδιών, που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο Teacher Tom, είπε τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να… παίξουν.

Ο Τομ Χόμπσον είναι ένας αντισυμβατικός δάσκαλος που δεν έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και μέχρι τα 40 του ήταν

προπονητής ομάδων μπέιζμπολ. Όταν γεννήθηκε η κόρη του, Ζοζεφίν, σκέφτηκε πως το παιδί πρέπει να ξεκινήσει παιδικό σταθμό αντέδρασαν όμως οι τρεις γυναίκες της ζωής του, σύζυγος – μητέρα – πεθερά, λέγοντας πως το παιδί είναι μικρό. «Ευτυχώς, ανακάλυψα ένα συνεργατικό σχολείο, το Woodland Park, όπου οι γονείς εργάζονται μαζί με το δάσκαλο», περιγράφει ο Teacher Tom.

Όταν έφτασε η ώρα του Δημοτικού Σχολείου, εκείνος παρέμεινε στον παιδικό σταθμό ως εκπαιδευόμενος πια και, αργότερα, ως ο μοναδικός βασικός υπάλληλος-δάσκαλος του περίφημου Woodland Park!

«Η έννοια της τιμωρίας είναι βαθιά στην κουλτούρα μας. Οι ερευνητές, βέβαια, έχουν διαπιστώσει πολλές φορές πως εάν ο στόχος είναι να μάθουμε στο παιδί μας κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, η τιμωρία απλώς δεν δουλεύει», θεωρεί ο Teacher Tom.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «πολλές φορές οι ενήλικοι κάνουν λάθος στην κρίση τους. Συχνά βλέπουν μια κανονική συμπεριφορά ενός παιδιού από την αρνητική της πλευρά. Οταν ένα παιδί χτυπάει, κλοτσάει ή δαγκώνει -πολύ φυσιολογικό για μικρά παιδιά-, δεν λέμε αμέσως “α, το παιδί έχει επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά”, απλώς ξανακοιτάμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει από κοινού, τους κανόνες που έχουμε βάλει, και μετά δουλεύουμε μαζί του, ώστε να το βοηθήσουμε να σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις στη χρήση της βίας».

Περισσότερα για τον Teacher Tom μπορείτε να βρείτε εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα