Αυστρία: Συντριπτική ήττα για το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα

18:23 3/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), το ποσοστό του μειώθηκε στο 20,8%, από 44,9% πριν από τέσσερα χρόνια.

Την σημερινή συντριπτική ήττα της Ακροδεξιάς παραδέχθηκε σε πρώτες δηλώσεις του ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αμφισβητώντας πως το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου. Πάντως, η ήττα οφείλεται

στη σωρεία σκανδάλων διαφθοράς των επιγόνων του Χάιντερ, πολλά από τα οποία ανάγονται στην εποχή της δικής του επικυριαρχίας στο «προπύργιό» του την Καρινθία, όπως εκείνο της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζάς της.

Εκτός από τις εκλογές στην Καρινθία, τοπικές εκλογές διεξήχθησαν σήμερα και στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, στο οποίο οι κάλπες κλείνουν μία ώρα αργότερα και όπου το μεγάλο ερώτημά τους ήταν στο κατά πόσο θα απειλούνταν η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει σε αυτό, εδώ και δεκαετίες, το Λαϊκό Κόμμα, με τον τοπικό κυβερνήτη του, Έρβιν Πρελ, εξαιτίας της εμφάνισης του κόμματος του Στρόναχ.

Σε κάθε περίπτωση, το 2013 είναι για την Αυστρία «χρονιά εκλογών», καθώς πέραν των εθνικών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, πρόκειται να διεξαχθούν τοπικές εκλογές και σε τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας: εκτός των σημερινών στης Κάτω Αυστρίας και της Καρινθίας, θα γίνουν σε αυτό του Τιρόλου στις 28 Απριλίου και του Σάλτσμπουργκ στις 5 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα