Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλώσεις της Αιγύπτου

16:40 5/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Τρία εικοσιτετράωρα μετά το πραξικόπημα άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην αιγυπτιακή κοινωνία. Χθες στις μεγάλες διαδηλώσεις των ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι που καθαιρέθηκε από το στρατό, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συγκρούσεις μεταξύ των Αιγυπτίων πολιτών που ανήκουν σε διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη στην πλατεία Ταχρίρ. Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

«Αντεπίθεση»

ζητούν οι ισλαμιστές

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα καλεί όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Το PLJ ζήτησε οι διαδηλώσεις να έχουν «ειρηνική» μορφή και οι υποστηρικτές του «να μην καταφύγουν στη βία».

Το χρονικό των επεισοδίων

Λίγο πριν τις 16:30 το απόγευμα το BBC ανέφερε ότι ο στρατός άνοιξε πυρ πρώτα στον αέρα και στη συνέχεια εναντίον των διαδηλωτών που προσέγγισαν το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου πιστεύεται πως κρατείται ο Μόρσι. Από τους πυροβολισμούς ένας άνδρας περίπου στα 30 με γενειάδα έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος, αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου.

Σύμφωνα πάντα με το BBC, στο σημείο έφτασαν λίγο μετά τις προσευχές της Παρασκευής περίπου 2.000 άνθρωποι οι οποίοι δεν υπάκουσαν στις εντολές του στρατού να μην περάσουν το δρόμο και αγριεμένοι προχώρησαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα το αιματηρό περιστατικό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Το πρακτορείο έκανε λόγο για δύο πτώματα που ήταν ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδιδε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος άνοιξε πυρ.

Αρνείται ο στρατός ότι άνοιξε πυρ

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο εκπρόσωπος είπε πως οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στο χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου.

Δεν είναι σαφές εάν στο σημείο αυτό επιχειρούσαν άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Νεκροί και Αιγύπτιοι αστυνομικοί

Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά άγνωστων ενόπλων στην πόλη Ελ Αρίς, στο Σινά, μπροστά σε ένα δημόσιο κτίριο, ανέφεραν ιατρικές πηγές.Οι αστυνομικοί φρουρούσαν το κτίριο όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε άνδρες των ένοπλων δυνάμεων που φρουρούσαν το αεροδρόμιο της Ελ Αρίς νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν και κατά πόσον η επίθεση αυτή, καθώς και άλλη μία εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στην κοντινή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, αποτελεί αντίδραση στην ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την Τετάρτη.

Χιλιάδες στην «Παρασκευή της άρνησης»

Συνασπισμένες στους κόλπους του «Εθνικού Μετώπου Υπεράσπισης της Νομιμότητας», οι κύριες ισλαμιστικές δυνάμεις της χώρας κάλεσαν τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου να διαδηλώσουν μαζικά και ειρηνικά στο πλαίσιο μιας «Παρασκευής της άρνησης» εναντίον «του στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν ενώ οι κύριες μη κυβερνητικές οργανώσεις της Αιγύπτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν το κλείσιμο μετά το πραξικόπημα πολλών μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από τους ισλαμιστές.

Μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ Αανταουίγια, στο προάστιο Νασρ Σίτι, οι διαδηλωτές, ένα μέρος των οποίων έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία, προσεύχονταν μαζί, έπειτα από έκκληση του ιμάμη, για την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία.

Αλλού στο Κάιρο, χιλιάδες Αιγύπτιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, άρχισαν μια πορεία στην Γκίζα, στο νότιο Κάιρο.

Στο μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επτά αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν την διακοπή των εκπομπών από το Misr 25, το τηλεοπτικό κανάλι των Αδελφών Μουσουλμάνων, και την κατάσχεση μιας έκδοσης της εφημερίδας τους, της «Χορέγια ουάλ Αντάλα», καθώς μια εκτεταμένη εκστρατεία συλλήψεων έχει ξεκινήσει εναντίον της Αδελφότητας.

Επίσης προστίθεται στην ανακοίνωση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν εργαζομένους σε πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων αυτούς του θυγατρικού καναλιού στην Αίγυπτο του Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, το οποίο είχε μεταδώσει μετά την καθαίρεση του Μόρσι ένα βίντεο στο οποίο ο τελευταίος δήλωνε πως είναι “ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου”.

Ελεύθερος ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε ο οποίος ανέβηκε λίγο πριν τις 20:00 στο βήμα για να μιλήσει σε συγκεντρωμένους ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε ένα προάστιο του Καΐρου.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει χθες πως ο Μπαντίε είχε συλληφθεί.

«Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας»”, δήλωσε ο Μπαντίε σε σημειώνοντας ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ».

Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς «στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας».

Συγκρούσεις και σε άλλες πόλεις

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι ο αιγυπτιακός στρατός συγκρούστηκε με υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι σε τρεις πόλεις σήμερα, στην Ελ Αρίς στο βόρειο Σινά, το Σουέζ και την Ισμαηλία, στην Διώρυγα του Σουέζ.

Οι διαδηλωτές –σύμφωνα με τις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας– αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε κυβερνητική κτίρια και στις τρεις πόλεις, πετώντας πέτρες, ενώ στρατιώτες αντέδρασαν πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Σε αντιδιαδηλώσεις καλεί ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου

Ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν σήμερα στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό και το σχέδιο που ο τελευταίος ανακοίνωσε για διεξαγωγή νέων εκλογών, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου» – αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας Χάλεντ Νταβούντ δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια «αντεπανάσταση».

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν τις αντίπαλες παρατάξεις σε απόσταση μεταξύ τους.

Ο μεταβατικός πρόεδρος διέλυσε την άνω βουλή και διόρισε νέο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους της Αιγύπτου, Μανσούρ διέλυσε σήμερα την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως ο Άντλι Μανσούρ, ο τέως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, διόρισε τον Μοχάμεντ Άχμεντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επικοινωνία στρατηγών ΗΠΑ-Αιγύπτου-Ισραήλ

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του σήμερα, σε μια ένδειξη ότι οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στον αμερικανικό και τον αιγυπτιακό στρατό δεν διαταράσσονται παρά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντέμσεϊ με τον υποστράτηγο Σέντκι Σόμπχι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου.

Ένας εκπρόσωπος του Ντέμσεϊ είπε ότι ο επικεφαλής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων συνομίλησε επίσης με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, υποστράτηγο Μπένι Γκαντζ, χθες και σήμερα.

Free live streaming by Ustream

Keywords
Τυχαία Θέματα