Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αύξηση των καταθέσεων και αποκλιμάκωση του κόστους του χρήματος αναμένεται να παρουσιάσουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 οι εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι συνθήκες για τις τράπεζες, μετά από μεγάλο διάστημα ασφυκτικών πιέσεων, βελτιώνονται και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δημιουργούνται οι βάσεις

για την σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου.

Αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου και ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η Εθνική Τράπεζα. Την επόμενη, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, τη σκυτάλη θα λάβουν η Alpha Bank και η Eurobank.

Αν και κλάδος συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πιέσεις που δημιουργεί η οικονομική ύφεση, και ειδικά από την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφεται σημαντική βελτίωση συνθηκών. Στο φλέγον ζήτημα των καθυστερήσεων αναμένεται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες θα εμφανίσει σημάδια σταθεροποίησης. Ακόμα περισσότερο οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παρουσιάσει νέα πτώση, καθώς σχετική υποχώρηση είχε καταγραφεί και στο πρώτο εξάμηνο. Η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για τον κλάδο καθώς η βελτίωσή τους θα “απελευθερώσει” προβλέψεις οι οποίες σήμερα απορροφούν το σύνολο των εσόδων του κλάδου.

Σημαντικά βελτιωμένη αναμένεται στο τέλος Ιουνίου και η εικόνα των καταθέσεων. Όλες οι συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση καταθέσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, επωφελούμενες από τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία. Η βελτίωση της ρευστότητας σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οδηγούν σε αποκλιμάκωση του κόστους του χρήματος για τις τράπεζες (δηλαδή μείωση επιτοκίων καταθέσεων) γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στα επιτοκιακά αποτελέσματα, την βασική πηγή εσόδων για τις τράπεζες.

Τις ενισχυμένες προσδοκίες για τον κλάδο αποτυπώνει και ανάλυση της Επενδυτικής Τράπεζας, η οποία ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη των μετοχών της Εθνικής, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, προβλέποντας μάλιστα σημαντική άνοδο των τιμών τους.

Η Επενδυτική Τράπεζα θεωρεί ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση και την συγκέντρωση δυνάμεων που έχει συντελεστεί στον κλάδο σε συνδυασμό με την επικείμενη οικονομική ανάκαμψη διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο και την επιστροφή σε κερδοφορία. Η Επενδυτική Τράπεζα συστήνει “αγορά” για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών δίνοντας τιμή – στόχο τα τα 4 ευρώ για την Εθνική (έναντι 3 ευρώ που έκλεισε χθες), τα 0,7 ευρώ για την Alpha (έναντι 0,496), και το 1,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (χθες στο 1,03).

Η μετοχή της Πειραιώς είναι η κορυφαία της επιλογή δεδομένης της χαμηλότερης αποτίμησης σε σχέση με τον κλάδο και της ικανότητάς της να εμφανίσει μεγαλύτερη αύξηση κερδών, αξιοποιώντας την ηγετική της θέση στην αγορά μετά και τις τελευταίες εξαγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα