Αγκάθι τα διαρθρωτικά μέτρα στις διαπραγματεύσεις

Γιάννης Στουρνάρας και Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μόρς συζήτησαν απόψε την ατζέντα των εκκρεμών θεμάτων χωρίς να υπάρξει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες.

«Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε μέχρι την Κυριακή», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του ΥπΟΙΚ αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα. «Τα θέματα παραμένουν ανοικτά, υπάρχει όμως αισιοδοξία και θέληση από τις δύο πλευρές να τα βρούμε προκειμένου να εκταμιευθούν έγκαιρα οι δόσεις

για την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος παράγοντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίμαχα θέματα που ήταν στην ατζέντα έχουν φύγει από το τραπέζι, όπως για παράδειγμα οι διαφωνίες που υπήρχαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να κατατεθεί και το σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «οι κόκκινες γραμμές που έχει ορίσει η κυβέρνηση δεν έχουν αλλάξει (ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο για το 2015, διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα), ενώ τα δημοσιονομικά ζητήματα έχουν κλείσει.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές περιστρέφονται, τώρα, γύρω από τα διαρθρωτικά μέτρα και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ επί τάπητος έχει τεθεί και το φορολογικό (ψαλίδι στα πρόστιμα, φόρος υπεραξίας ακινήτων). Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και όπως έλεγε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος του ΥπΟΙΚ «δεν αποκλείεται και να τα σπάσουμε».

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο με συναντήσεις από το πρωί.

Μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που συναντώνται από τις 20:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα