ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Από το Αμβούργο, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι το δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο και εξήγησε ότι η συνεχής λιτότητα δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.

Από το βήμα εκδήλωσης, που διοργάνωσε στο Αμβούργο το Ίδρυμα της εφημερίδας Die Zeit,

ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» και ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο», ενώ και χαρακτήρισε αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, πρότεινε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Ενώ, αναφερόμενος στα της Ελλάδας πρότεινε ξανά να εφαρμοστεί το σχέδιο Μάρσαλ, όπως λειτούργησε και για την Γερμανία το 1953.

Κατακεραύνωσε δε τους επικεφαλής της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι «με ελαφρότητα παίζουν το παιχνίδι με τη φωτιά για το κοινό νόμισμα» και πως «αγνοούν τελείως τις κολοσσιαίες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης, από το ντόμινο που θα ακολουθήσει την έξοδο μιας χώρας».

Αναφερόμενος και στις επιπτώσεις της πολιτικής μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Το μνημόνιο είναι το ισοδύναμο της Συνθήκης των Βερσαλιών ή του μεταπολεμικού σχεδίου Μοργκεντάου. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα είναι η πολιτική του Χούβερ στις ΗΠΑ και του Μπρύνινγκ στην Γερμανία του ’30-’33. Και γνωρίζετε πολύ καλά που οδηγούν αυτές οι πολιτικές».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η σύγκρουση δεν γίνεται, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον Νότο, αλλά ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και στις δυνάμεις που κερδοσκοπούν σε βάρος τους». Απευθυνόμενος δε προς του Γερμανούς εργαζόμενους εξέφρασε τον σεβασμό του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να γνωρίζουν πως «το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνει για την Ελλάδα δεν φθάνει στον ελληνικό λαό, αλλά πηγαίνει για την σωτηρία των χρεοκοπημένων τραπεζών της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Έδωσε έμφαση και στο φαινόμενο ανόδου εθνικιστικών κινημάτων και επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη «τάγματα εφόδου νεοναζιστών» στους δρόμους και περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική μεταφορά της κρίσης από την οικονομία στη δημοκρατία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανάληψης της «Βαϊμάρης».

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΤΣΙΠΡΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΠΟΡΕΙ, ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΧΡΕΟΣ,tsipras, choris anaptyxi, ellada, borei, apoplirosei, chreos