Αλλαγή δημοσιονομικών στόχων για το 2014 από Σαμαρά

Αν και απέρριψε το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις, ο Πρωθυπουργός, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, επανέλαβε ότι ήδη ψηφισθέντα μέτρα θα εφαρμοστούν ενώ παρέπεμψε τις εξοικονομήσεις σε… διαρθρωτικές παρεμβάσεις που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».

Ωστόσο η οικονομική είδηση της χθεσινής συνέντευξης, και μάλιστα λίγες ώρες πριν το πρώτο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα,

ήταν η σαφής πρόθεση του Πρωθυπουργού για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για το προσεχές έτος, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τη ρύθμιση χρέους που αυτή θα φέρει.

Ερωτηθείς για την πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός: «Αν εννοείτε αλλαγή των όρων του προγράμματος, δηλαδή εκεί που με περιμένουν να έχω 1,5% πλεόνασμα το ’14 να έχω 0,8%, ασφαλώς μου δίνει μεγάλη ανάσα. Αυτό όμως θα πρέπει να πάει πίσω σε όλα τα Κοινοβούλια και δεν το έχω ζητήσει. Δεν το έχουμε ζητήσει, ούτε μπορεί τώρα να γίνει». Και προσέθεσε: «Πότε θα γίνει; Τη στιγμή που θα έχω στο μαντήλι που λένε στο χωριό μου, το πρωτογενές πλεόνασμα…».

Με άλλα λόγια, ο κ. Σαμαράς προδιέγραψε τη βούληση της κυβέρνησης να ζητήσει, μέσω από τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους, να υπάρχει ελάφρυνση της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα. Τί είπε, ουσιαστικά; Ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την εξυπηρέτηση των δανείων, να χρησιμοποιηθούν για να περιοριστεί το βάρος της ύφεσης στην οικονομία, να δοθούν είτε χρήματα σε κάποιες ομάδες είτε να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα. Ως προς τα άμεσα, οι θέσεις του επιβεβαίωσαν όσα έχουν ειπωθεί από τον ίδιο και τον Γ. Στουρνάρα το τελευταίο διάστημα και κατέδειξαν τη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα.

Για τα προαπαιτούμενα της δόσης, υποστήριξε ότι εκκρεμούν μόνον τα ΕΑΣ, για τα οποίο όπως είπε θα επιχειρήσει να δώσει λύση

Για το δημοσιονομικό κενό, επέμεινε ότι για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει, εμέμφθη την τρόικα για τις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς (μηδενικό δημοσιονομικό κενό τον Ιούνιο, 2,9 δισ. ευρώ προ ημερών, άλλο ποσό πλέον) και επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή συν τους ελέγχους στην υγεία, «η κυβέρνηση φέρνει λεφτά»

Για το χρηματοδοτικό κενό, επανέλαβε ότι είναι ευθύνη των εταίρων να το καλύψουν και εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει χωρίς μνημόνιο. Η’ τουλάχιστον αυτό έδειξε ότι επιθυμεί η ελληνική πλευρά, επιχειρηματολογώντας πώς ούτως ή άλλως οι κρατικοί προϋπολογισμοί ελέγχονται από τις Βρυξέλλες και το Eurogroup

Για το φόρο στα ακίνητα, εμφανίστηκε να κατανοεί τις ενστάσεις των βουλευτών («κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι» είπε) και έκανε λόγο για διορθώσεις που, πάντως, δεν θα αλλάζουν τη λογική του νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα