“Αλλάζει” το δημόσιο ο Μανιτάκης

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, είπε χθες από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει λύση να αποφευχθεί η πολιτική των οριζόντιων, αθρόων, τυφλών, αντισυνταγματικών και ανεφάρμοστων απολύσεων και αυτή είναι η… “κινητικότητα” των υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό

αναφέρθηκε στους τρεις άξονες των αλλαγών, στη μετακίνηση υπαλλήλων, στη διαθεσιμότητα και στην πειθαρχική ευθύνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό η μετακίνηση των υπαλλήλων θα προχωρήσει με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κινητικότητα προς το συμφέρον της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό σημαίνει, κατά τον κ. Μανιτάκη ότι η έννοια του κρατικού υπαλλήλου διευρύνεται και ο κανόνας ότι ο δημόσιος υπάλληλος παραμένει αμετακίνητος στη θέση που διορίστηκε. Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι θα λαμβάνεται η μεγαλύτερη δυνατή πρόνοια για αντικειμενικές διαδικασίες  μετακίνησης (καταλληλότητα, οικογενειακή κατάσταση).

Όσο για τη διαθεσιμότητα ο υπουργός τόνισε ότι αφορά σε περιπτώσεις θέσεων που καταργούνται και στόχος είναι η άμεση μετάταξη των υπαλλήλων σε υπηρεσίες διευκρινίζοντας ότι αφορά υπαλλήλους με θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως δείγμα της έμπρακτης αναβάθμισης του θεσμού της κινητικότητας, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη είναι η κατάργηση ορισμένου αριθμού θέσεων υπαλλήλων ορισμένων κατηγοριών κλάδων και ειδικοτήτων: «Είναι μερικές εκατοντάδες. Μετακινείται και δεν απολύεται, το τονίζω.”

Σχετικά με την πειθαρχική ευθύνη, ο υπουργός είπε ότι εντατικοποιείται η αυτοδίκαιη αργία, υπενθυμίζοντας ότι η μονιμότητα δεν είναι προσωπικό υπαλληλικό προνόμιο αλλά μια εγγύηση για να εκπληρώνει τα δημοσιοϋπαλληλικά του καθήκοντα ο υπάλληλος ο οποίος επειδή βαρύνεται με υποχρεώσεις δικαιούται αμοιβής ή μισθού ισάξιου της υπηρεσίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα