ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακά κέρδη στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, οι τιμές τους έχουν διπλασιαστεί σε λίγες μόνο εβδομάδες. Κέρδη άνω του 65% και για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Παρά τη δυστοκία και τις καθυστερήσεις στη συμφωνία με την τρόικα το κλίμα για τη χώρα αλλάζει και οι αγορές προεξοφλούν ότι η Ελλάδα,

τελικά, θα τα καταφέρει. Τρεις μήνες μετά τον δραματικό Ιούνιο, όταν η καταστροφή έμοιαζε προ των πυλών, οι αγορές έχουν «ζωντανέψει», οι ξένοι ξαναβλέπουν την Ελλάδα, το κλίμα αλλάζει και σχηματίζονται –μετά από πολύ καιρό- ισχυρές προσδοκίες.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων ή οποία είχε περιπέσει σε κατάσταση νεκροφάνειας. Ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων του δημοσίου έχει αυξηθεί σημαντικά από 20-30 εκατ. ευρώ ημερησίως, σε 300-350 εκατ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά τους επίπεδα. Ακόμα εντυπωσιακότερη είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών: ο Γενικός Δείκτης από τα επίπεδα των 470 μονάδων  που βρίσκονταν λίγους μήνες πριν, σήμερα βρίσκεται στις 780 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 66%. Το χθεσινό κλείσιμο, αποτελεί το υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών. Όπως μεταφέρει ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank που βρέθηκε στο Λονδίνο επικεφαλής επιτελείου της τράπεζας από τις επαφές που πραγματοποίησε με ξένους θεσμικούς η πρόοδος της χώρας αναγνωρίζεται και μετά από πολύ καιρό σχηματίζεται αισιοδοξία και ισχυρές προσδοκίες για την μελλοντική της πορεία.

Αιχμή της ανόδου αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος, στο έλεος του PSI, είχε δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο δείκτης των τραπεζών από τα επίπεδα των 155 μονάδων έχει αναρριχηθεί στις 302 μονάδες, επιτυγχάνοντας απόδοση σχεδόν 100%. Οι εξελίξεις στο κλάδο είναι καταιγιστικές. Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση για την απόκτηση της Geniki Bank από τον Όμιλο Πειραιώς ενώ εξαιρετικής σπουδαιότητας για την Alpha Bank είναι η απόκτηση της Emporiki Bank. Σύμφωνα με αναλυτές με την κίνηση αυτή ο όμιλος  Alpha Bank «κλειδώνει» ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του υγιούς τμήματος της ATE Bank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι δυο άλλες μεγάλες εγχώριες τράπεζες Εθνική και Eurobank ήδη προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολίας σημείωσε ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει παρούσα στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού μας συστήματος, διατηρώντας πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις. «Στο πλαίσιο αυτό θα εντείνει τις προσπάθειές της και θα συμβάλλει αποφασιστικά για την υγιή και βιώσιμη μετεξέλιξη του τραπεζικού τομέα στη χώρα μας, σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζονται από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές» τόνισε.

Ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, με αφορμή τις εξελίξεις στον κλάδο, σημειώνει ότι: «θα υπάρξουν νέες εξελίξεις και πρωτοβουλίες στην πορεία αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος. Επεξεργα

Keywords
Τυχαία Θέματα