ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

 Περνάει την «τάξη» η Ελλάδα μετά από την πολυαναμενόμενη αξιολόγηση της τρόικας με μέτριο βαθμό και ανοικτό μένει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης. Ωστόσο, η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει από τους πιστωτές με ρήτρα κυρώσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», προβλέπεται ότι κατατεθούν 150 νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις από

την τρόικα, ώστε να επιτευχθεί η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατευθείαν από τους πιστωτές.

Παράλληλα, προβλέπονται κυρώσεις, στην περίπτωση, που η ελληνική οικονομία δεν ανταποκριθεί στις αξιώσεις των δανειστών για διετή επιμήκυνση, η οποία κοστολογείται στα 30 δισ. ή 38 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντίστοιχα.

Αναφορικά με την έκθεση της τρόικας, το περιοδικό υποστηρίζει ότι η τρόικα πρότεινε αναδιάρθρωση του χρέους για τον δημόσιο τομέα, γεγονός που, εάν συνέβαινε, διευκρινίζει το περιοδικό, «θα κόστιζε για πρώτη φορά πραγματικά χρήματα στους φορολογούμενους».

Κομβικό σημείο για την πορεία της κρίσης χρέους είναι ότι απομακρύνει η ΕΚΤ την Ελλάδα από την αναδιάρθρωση του χρέους. Συνεπώς, πάνε στις Καλένδες τα σενάρια της ελληνικής πλευράς, ότι θα υπάρξει περαιτέρω ευρωπαϊκή στήριξη.

Ωστόσο, η γερμανική πλευρά επιμένει ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στην προοπτική ενός ακόμη «κουρέματος», αλλά θεωρεί ρεαλιστικότερο ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και αυτό αποτελεί και επίσημη θέση του Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

Παρ’ όλα αυτά, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει: «Η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, επειδή της απαγορεύεται τέτοια μορφή κρατικής χρηματοδότησης, λέγεται ότι δεν θα συμμετάσχει στο κούρεμα του χρέους, είναι ωστόσο διατεθειμένη να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς επαναγόρασε τα χρεόγραφα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία και με την λήξη τους θα πληρωθεί για την ονομαστική τους αξία».

Επικαλούμενο πηγές, το «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι: «Η τρόικα ανέφερε ότι η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα