ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ανακεφαλαιοποίηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελούν τα πρώτα δύσκολα μέτωπα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων

της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αποτελούν τα μεγάλα μέτωπα στον τραπεζικό τομέα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα αποτελέσει την πρώτη καυτή πατάτα στα χέρια της νέας κυβέρνησης καθώς η δομή του εγχειρήματος θα κρίνει τη φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν στις αυξήσεις κεφαλαίου θα δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών ώστε να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο η αρνητική προδιάθεση που υπάρχει για τις τράπεζες αλλά και η κατηγορηματική στάση ορισμένων πολιτικών κομμάτων για την ανάγκη κρατικοποίησης  των τραπεζών θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση.

Από την άλλη πλευρά δεδομένη είναι η θέση της τρόικας για την ανάγκη να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών στο μέγιστο δυνατό σημείο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ όσες τράπεζες κριθούν βιώσιμες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να λάβουν βοήθεια από τον κρατικό τομέα με τέτοιο τρόπο που να παρέχει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψυχολογία ενώ παράλληλα θα ελαφρύνει το ελληνικό δημόσιο από το βάρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούν η μη συμμετοχή ιδιωτών θα οδηγήσει στον καθολικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από τον δημόσιο τομέα θα αποτελέσει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στο παρελθόν.

Ωστόσο η παροχή κινήτρων στους ιδιώτες αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και να πλήξει πολιτικά τη νέα κυβέρνηση.

Ένα ακόμα μέτωπο είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μετά το κούρεμα τα κεφάλαια και των δυο τραπεζών έχουν εξανεμιστεί και θα πρέπει γρήγορα να ανακεφαλαιοποιηθούν. Ωστόσο τρόικα και κομισιον δεν επιθυμούν την συμμετοχή των δυο κρατικών τραπεζών στο πρόγραμμα στήριξης που έχει σχεδιαστεί για τις εμπορικές τράπεζες ενώ ενστάσεις υπάρχουν για νέες αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να καλύψει το ελληνικό δημόσιο, σε μια περίοδο που τα κουκιά είναι μετρημένα.  Πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα για την ανάγκη συμμετοχής και των δυο κρατικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης που έχει σχεδιαστεί για τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα