ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΩΝΑΣΗ

Ανακοινώθηκαν την Τρίτη 8/4 τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση ύψους 200.000 το καθένα στο Mansion House του Λονδίνου.

Οι καθηγητές Stephen Ross, από το Sloan School of Management του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Elhanan Helpman, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και οι ομότιμοι πανεπιστημιακοί Ernst Frankel, καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Ωκεανών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ),

Richard Goss, του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Ουαλία) και ο καθηγητής Arnljot Stromme Svendesn, από τη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, είναι οι νικητές των Διεθνών Βραβείων Ωνάση, η ανακοίνωση των οποίων έγινε την Τρίτη στο Mansion House του Λονδίνου.

Τα υψηλού κύρους βραβεία, αξίας 200.000 δολαρίων το καθένα, είναι χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Cass Business School, τμήμα του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Είναι η πρώτη φορά που το Βραβείο Ωνάση διαχωρίζεται στις κατηγορίες της Ναυτιλίας, του Εμπορίου και των Χρηματοοικονομικών. Καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του θεσμού έπαιξε ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά στο Cass Business School.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Stephen Ross, ο οποίος λαμβάνει το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά, είναι κυρίως γνωστός για την επινόηση της «θεωρίας αντισταθμιστικής τιμολόγησης» (Arbitrage Pricing Theory) και της «θεωρίας της αντιπροσώπευσης» (Agency Theory). Η φήμη του οφείλεται επίσης στο ότι έχει συμβάλει στην ανακάλυψη της «τιμολόγησης ουδέτερου ρίσκου» και του «διωνυμικού μοντέλου» για την τιμολόγηση παραγώγων.

Με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο, τιμάται ο καθηγητής Elhanan Helpman, ο οποίος είναι ευρέως αναγνωρισμένος για το ρόλο του στην εδραίωση των θεωριών του «νέου εμπορίου» και της «νέας ανάπτυξης», θεωρίες που δίνουν έμφαση στο ρόλο των οικονομιών κλίμακας και του ατελούς ανταγωνισμού, καθώς και για το έργο του σε πολιτικές ειδικού ενδιαφέροντος.

Οι τρεις ομότιμοι πανεπιστημιακοί-οι καθηγητές, Ernst Frankel, Richard Goss και Arnljot Stromme Svendesn, μοιράζονται το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία.

Ο καθηγητής Ernst Frankel είναι εξέχουσα φυσιογνωμία τόσο στη ναυτιλία, όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με μια καριέρα σχεδόν 70 ετών. Σε αυτό το διάστημα έχει εκδώσει 23 βιβλία, έχει εκατοντάδες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων.

Ο καθηγητής Richard Goss τιμάται για την εκτεταμένη έρευνα στον τομέα του ναυτιλιακού ανταγωνισμού και της διαχείρισης λιμανιών, η οποία εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή μέχρι και σήμερα. Σε μια έρευνα για τους πιο σημαντικούς στοχαστές του περασμένου αιώνα στο χώρο των ναυτιλιακών, ο καθηγητής Goss αναγνωρίστηκε ως ο πιο παραγωγικός ερευνητής στον τομέα των λιμανιών. Καθοριστικός ήταν, επίσης, ο ρόλος του στην ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων το

Keywords
Τυχαία Θέματα