Ανασχηματισμός ισορροπιών και… γκρίνιας

Τρεις μόλις ημέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και το κλίμα μοιάζει επιβαρυμένο μετά την… ολική κυβερνητική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, μέσω του ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε χθες. Ήδη η προεδρική φρουρά της Ν.Δ., δηλαδή στελέχη που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά, εμφανίζονται δύσθυμα έναντι της… ανάστασης του ΠΑΣΟΚ και της συμμετοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου

ως αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.

Βέβαια, ουδείς εκτιμά ότι στο Συνέδριο θα υπάρξει αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στον αντίποδα ουδείς βάζει και το χέρι του στη φωτιά ότι οι επιλογές της ηγεσίας είτε ως προς την Πολιτική Επιτροπή είτε ως προς το πρόσωπο του νέου Γραμματέα δεν θα… δοκιμασθούν.

Αποφασισμένος να δώσει στην κυβέρνηση όποια πνοή μπορεί να έχει μπροστά στον όγκο των προβλημάτων, ο κ. Σαμαράς επέλεξε προσεκτικά τα στελέχη της Ν.Δ. επιδιώκοντας ανοίγματα και ισορροπίες. Συγκεκριμένα:

υπουργοποιείται, για πρώτη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, μάλιστα, στο πολιτικά επικίνδυνο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά στην οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ ο Κυριάκος, που στον προηγούμενο ανασχηματισμό είχε αρνηθεί θέση αναπληρωτή, καλείται πλέον να στηρίξει εμπράκτως την κυβέρνηση και να αποδείξει ότι αδίκως είχε αποκλεισθεί.Χαρτοφυλάκιο, και μάλιστα ειδικού ενδιαφέροντος, λαμβάνει και ο γόνος μίας ακόμη πολιτικής οικογένειας της Ν.Δ., ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, εξαργυρώνει και την προσπάθειά του στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ.ο τρίτος πόλος της Ν.Δ. παραμένει ισχυρός μέσω της Όλγας Κεφαλογιάννη.επιδιώκεται άνοιγμα προς τη λαϊκή δεξιά με την επιλογή Γεωργιάδη, επίσης μέλους της προανακριτικής και καθημερινώς μάχιμου στα τηλεοπτικά παράθυρα, για το υπουργείο Υγείας.επιχειρείται να τηρηθούν οι ισορροπίες με τους «καραμανλικούς». Ναι, μεν αποχωρεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αλλά έρχονται οι Αντώνης Μπέζας, Γιάννης Ανδριανός. Πάντως, ο πιο ισχυρός «καραμανλικός» στη νέα κυβέρνηση είναι ο Νίκος Δένδιας.«κόβονται» τα φτερά επίδοξων δελφίνων. Ο Στυλιανίδης βρίσκεται εκτός, ο Βορίδης ουδέποτε μπήκε εντός, ενώ ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 σήμερα και ακολούθως θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα