Ανατινάζονται στην Αθήνα τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ

Η ΠΕΑΝ ήταν αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της κατοχής. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941 από δημοκρατικό αξιωματικό της Αεροπορίας Κώστα Περρίκο, που είχε αποταχθεί από τη δικτατορία Μεταξά. Στην ιδρυτική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι Ι. Κατεβάτης, Γ. Αλεξιάδης, Δ. Παπαβασιλόπουλος.

Αν και συνειδητά δεν έγινε ποτέ μαζική οργάνωση κατόρθωσε να οργανώσει μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα, την ανατίναξη της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ την Κυριακή

20 Σεπτεμβρίου 1942, που στρατολογούσε Έλληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS.

Στην ανατίναξη συμμετείχαν εκτός από τον Περρίκο και οι Α. Μυτιληναίος, Τ. Μιχαηλίδης, Ν. Μούρτος, Ν. Λάζαρης, Σ. Στανωτάς, Σ. Γαλάτης και η Ι. Μπίμπα.

Στις 12:03 το μεσημέρι σημειώθηκε μια εκκωφαντική έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός σκέπασε την Πατησίων. Επικράτησε πανικός. Οι Γερμανοί σήμαναν συναγερμό, νομίζοντας ήταν βομβαρδισμός. Το εσωτερικό του κτιρίου κατέρρευσε και πήρε φωτιά. Σκοτώθηκαν 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί. Ο αρχηγός της ΕΣΠΟ Σπύρος Στεροδήμος ανασύρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα.

Η Γκεστάπο άρχισε μια λυσσαλέα αναζήτηση των δραστών και κατάφερε να τους εντοπίσει με τη βοήθεια ενός προδότη υπαξιωματικού της Χωροφυλακής, του Πολύκαρπου Νταλιάνη, στις 11 Νοεμβρίου 1942, οπότε και εξαρθρώθηκε ο επιχειρησιακός πυρήνας της ΠΕΑΝ. Περρίκος, Μπίμπα, Μυτιληναίος και Γαλάτης συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα γραφεία της Γκεστάπο στον Πειραιά. Υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια αλλά δεν μίλησαν. Ο Αντώνης Μυτιληναίος κατόρθωσε μάλιστα να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μέση Ανατολή.

Οι άλλοι τρεις πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κώστας Περρίκος τρις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά. Η δασκάλα Ιουλία Μπίμπα δις εις θάνατον και 15 χρόνια δεσμά. Ο Γαλάτης καταδικάσθηκε σε θάνατο και 5 χρόνια δεσμά, αλλά τελικά του δόθηκε χάρη, αφού η οικογένειά του πλήρωσε 1.000 λίρες και μεταφέρθηκε σε φυλακές στη Γερμανία. Στις 4 Φεβρουαρίου 1943, ο 37χρονος Κώστας Περρίκος εκτελέστηκε στην Καισαριανή. Η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία και καρατομήθηκε δια πελέκεως. Ο προδότης Νταλιάνης σκοτώθηκε αργότερα από αντιστασιακούς.

Η είδηση της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ μεταδόθηκε από ραδιοφωνικούς σταθμούς του Λονδίνου και της Μόσχας που το χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη. Η ναζιστική οργάνωση, μετά το πλήγμα, διαλύθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα