ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ

09:11 4/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Με τρία έργα συνολικής δαπάνης 25,3 εκατ. ευρώ η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αναμορφώνει άμεσα το λιμένα του Κατάκολου με στόχο την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των σημερινών προσεγγίσεων που αφορούν την αποβίβαση 1 εκατ. τουριστών ετησίως. 

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Συνδυαστικά και ο δήμος Ολυμπίας βρίσκεται σε επαφές με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής.

Ειδικότερα προωθείται η κατασκευή της οδού Λαστέικα-Παράκαμψη Αγ. Ιωάννη Κατακόλου. Έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, προϋπολογισμού 10.898.640 ευρώ.

Ήδη ολοκληρώνονται υποστηρικτικές μελέτες και αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου η δημοπράτηση του έργου. Επίσης προωθείται η ολοκλήρωση λιμενικών έργων Λιμένα Κατακόλου. Το έργο είναι προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, προϋπολογισμού 6.760.000 ευρώ και αναμένεται η υποβολή της πρότασης προς ένταξη. Επισημαίνεται ότι τα δύο παραπάνω έργα υλοποιούνται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών στο Λιμάνι Κατακόλου και αφορά την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κατακόλου, συνολικού προϋπολογισμού 7.570.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές έχει υποβληθεί η πρόταση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα από τον φορέα υλοποίησης τον Ε.Ο.Τ. και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα στο πρόγραμμα αναβάθμισης των λιμένων στην περιφέρεια εμπεριέχεται και η διενέργεια έργων στο λιμάνι του Αιγίου με προϋπολογισμό 5,4 εκατ. ευρώ.

ΕΣΠΑ

Επισημαίνεται ότι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας) το συνολικό ύψος του προγράμματος ΕΣΠΑ ανέρχονταν στα 404,1 εκατ. ευρώ. Είχαν ενταχθεί συνολικά 80 έργα προϋπολογισμού 224,5 εκατ. ευρώ (55,4% επί του συνόλου), είχαν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 71,8 (17,8% επί του συνόλου) και είχαν εκταμιευτεί 38,1 εκατ. ευρώ (9,4% επί του συνόλου).

Όπως τονίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σήμερα, το συνολικό ύψος του προγράμματος βρίσκεται στα 384,8 εκατ. ευρώ και αυτή η μείωσή του οφείλεται στο γεγονός ότι, ύστερα από σχετική συμφωνία των Εθνικών με τις Κοινοτικές αρχές, ανάλογα μειώθηκε η εθνική συμμετοχή, η απουσία της οποίας μπλόκαρε ολόκληρο το πρόγραμμα.

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τα βασικά μεγέθη για το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας αναφέρουν ότι έχουμε εντάξεις 164 έργων συνολικού προϋπολογισμού 430,7 εκατ. ευρώ (111,9%). Η «υπέρβαση» που σημειώνεται στα ενταγμένα έργα σε σχέση με το συνολικό ύψος του προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένονται εκπτώσεις κατά τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Από το σύνολο των ενταγμένων δράσεων, έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 122,2 εκατ. ευρώ (3

Keywords
Τυχαία Θέματα