ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ «ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ Η ΔΗΜΑΡ

Έντονες είναι οι ζυμώσεις μεταξύ της ΔΗΜΑΡ, του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να δοθεί τέλος στην κυβερνητική κρίση με αιχμή τα εργασιακά.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Από το πρωί, η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ ΔΗΜΑΡ – Μαξίμου έχει πάρει φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ

πιέζεται από πλευράς κυβέρνησης να μην επικεντρώνεται στη μείωση των αποζημιώσεων –και να μην εξαρτά από αυτή τη μείωση τη στάση της- αλλά να συνεκτιμήσει άλλες θετικές αλλαγές που έχουν γίνει στη συμφωνία μεταξύ τρόικας-Βρούτση.

Στο αντίποδα, όπως διαβεβαιώνουν το matrix24.gr αρμόδιες πηγές της ΔΗΜΑΡ, για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη οι αποζημιώσεις παραμένουν η αιχμή του δόρατος και, αν δεν υποχωρήσει η τρόικα στην αξίωση αυτή, «δε θα βρεθεί λύση», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Οι ελπίδες… στην τρόικα

Ως τώρα, λύση δε διαφαίνεται, όσο τουλάχιστον η μείωση των αποζημιώσεων παραμένει στο τραπέζι. «Ελπίζουμε ότι θα υποχωρήσει η τρόικα. Αν και είναι τεχνοκράτες, καταλαβαίνουν ότι δεν συμφέρει κανέναν να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση», σημειώνουν συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να κάνουν οι ίδιοι πίσω σε ό,τι αφορά στα εργασιακά. Μάλιστα, επικαλούνται το γεγονός ότι απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που έχει επισυμβεί, με προηγούμενα νομοσχέδια των κυβερνήσεων Παπανδρέου, έβρισκε από τότε κάθετα αντίθετους τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και δεν ψήφισαν κανένα σχετικό νομοσχέδιο.

Κοινοβουλευτικοί χειρισμοί

Πάντως, ώσπου να φανεί αν η τρόικα μπορεί να υποχωρήσει στο θέμα των αποζημιώσεων, η ΔΗΜΑΡ είναι αποφασισμένη να εμμείνει στην καταψήφιση των εργασιακών. Ωστόσο, κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι «στηρίζουν την κυβέρνηση». Μάλιστα, στη ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν σκωπτικά τα σενάρια που θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να ετοιμάζει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, στο πλαίσιο των ζυμώσεων μεταξύ Μαξίμου-ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί ήδη και το πώς θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Δηλαδή, να έρθουν με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε η ΔΗΜΑΡ να μπορεί να καταψηφίσει τα εργασιακά, χωρίς να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση. Ο ενδεδειγμένος για τον Φώτη Κουβέλη τρόπος για τον κοινοβουλευτικό συμβιβασμό, θα ήταν να μην έρθουν οι αλλαγές στα εργασιακά στη Βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, αλλά ως ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου με τα 89 «prior actions». Εξάλλου, το πρωινό ρεπορτάζ του matrix24.gr επιβεβαίωσε δημοσίως και ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. «Εύχομαι να έρθουν τα εργασιακά στη Βουλή ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως ενιαίο νομοσχέδιο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης, προαναγγέλλοντας ότι «διαφορετικά, θα υπάρξει αδιέξοδο και η θέση του κόμματός μας θα είναι δύσκολη». «Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά ζητάμε σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες, υπάρχουν όρια που συγκρούονται με το αξιακό

Keywords
Τυχαία Θέματα