Αναζητούν τους παραλήπτες των όπλων του «Νουρ Μ.»

Το πλοίο βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι της Ρόδου και εξετάζεται το ενδεχόμενο τα καλάσνικοφ να προορίζονταν για τη συριακή αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», χθεςελέγχθηκαν τα κοντέινερ που ήταν προσβάσιμα χωρίς τη χρήση γερανού και από την έρευνα διαπιστώθηκε ταύτιση του περιεχομένου τους (πρόκειται κυρίως για σφαίρες) με τα στοιχεία που αναγράφονται στα συνοδευτικά έγγραφα.

Ωστόσο, αξιωματικοί του Λιμενικού που μετέχουν στην έρευνα διατυπώνουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα των εγγράφων. «Αντιφατικές» εξάλλου χαρακτήρισε τις φορτωτικές αλλά

και τις δηλώσεις των μελών του πληρώματος ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επισκέφθηκε χθες τη Ρόδο μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Δημήτρη Μπαντιά.

Το «Νουρ Μ.» φέρεται να ανήκει σε υπεράκτια εταιρεία με έδρα τη Σιέρα Λεόνε και εντοπίστηκε τ ο πρωί τ ης Παρασκευής ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σύμης. Ο καπετάνιος του motorship και δύο ακόμα από τα συνολικά επτά μέλη του πληρώματος είναι Τούρκοι υπήκοοι και οι υπόλοιποι Ινδοί. Από τα συνοδευτικά έγγραφα που παρέδωσαν στις ελληνικές αρχές, προκύπτει συγκεκριμένα ότι αποστολέας του φορτίου με το πολεμικό υλικό είναι πολεμική βιομηχανία με έδρα το Κίεβο. Παραλήπτης, αντίστοιχα, του φορτίου με τα, κατά πληροφορίες, 20.000 καλάσνικοφ είναι το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης.

Πάντως δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τελικός προορισμός του πολεμικού υλικού είναι πράγματι η Τρίπολη της Λιβύης ή η πόλη Ταρτούς της Συρίας. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία φέρεται να είχε απασχολήσει στο παρελθόν για υπόθεση διακίνησης όπλων προς το καθεστώς του Καντάφι και το «Νουρ Μ.» βρισκόταν σε κατάλογο με ύποπτα λαθρεμπορικά πλοία που κινούνται στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα