«Ανδρέας Παπανδρέου: Η Γέννηση ενός Πολιτικού Αντάρτη»

Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου θα είναι οι: Νίκος Αλιβιζάτος συνταγματολόγος, Δημήτρης Καιρήδης καθηγητής διεθνών σχέσεων, Παύλος Τσίμας δημοσιογράφος και Τηλέμαχος Χυτήρης, πρώην υπουργός.

Πρόκειται για μία βιογραφία-ποταμό στην οποία αποκαλύπτεται το παρασκήνιο της πολιτικής σταδιοδρομίας του Έλληνα ηγέτη.Ο συγγραφέας Σπύρος Δραΐνας γνώριζε τον Ανδρέα Παπανδρέου από τα φοιτητικά χρόνια, αλλά και από τη θέση του συνιδρυτή του ΠΑΚ.

Ο

Ανδρέας για το Μάαστριχ

Εξαιρετική επικαιρότητα αποκτά η εκτίμηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, όπως γράφεται στο βιβλίο, λίγο μετά την εντυπωσιακή του επανάκαμψη στην πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 1993.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχε ερωτηθεί για τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά στην εκπλήρωση των κριτηρίων του προϋπολογισμού, του ελλείμματος και του πληθωρισμού της Συνθήκης του Μάαστριχτ – η συμφωνία που δημιούργησε την ΕΕ και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του ευρώ.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε την άποψη από την αρχή ότι το πρόβλημα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ότι δεν θέτει στόχους που σχετίζονται με την απασχόληση , την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης ή σε επαρκή δημοσιονομική πολιτική για να καλύψουμε τα ασθενέστερα μέρη της Ευρώπης», σημείωνε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Οι μηχανισμοί αυτοί δεν υπάρχουν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ . Φυσικά το πακέτο Ντελόρ -2 παρέχει κάποια αποζημίωση για τα ασθενέστερα μέρη της Ευρώπης να καταστεί η ρύθμιση ευκολότερη. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό . Χρειάζεται η προώθηση κοινωνικών στόχων, που θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας», τόνιζε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το προφητικό σχόλιο για την ακροδεξιά

«Σαφώς, χωρίς στόχους για μια κοινωνική Ευρώπη, με βάση μια στρατηγική ανάπτυξης , η Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει κοινωνικά τις εκρηκτικές δυνάμεις της ξενοφοβίας και των ακροδεξιών απειλών για τη δημοκρατία» έλεγε προφητικά ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.

Η ταραχώδης ζωή του ηγέτη

Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει για άγνωστες πτυχές της ζωής του πολιτικού ηγέτη από το 1947 στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και το διαζύγιό του με τη Χριστίνα Ρασσιά, όπως και τη γνωριμία του με τη Μαργαρίτα αλλά και τον γάμο του μαζί της.

Το βιβλίο του Σπύρου Δραΐνα ακολουθεί τα βήματα του Ανδρέα στην Ελλάδα και την πολιτική του σταδιοδρομία και εξηγεί, πως απέκτησε πρόσβαση στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι αλλά και σταχυολογεί ορισμένα επεισόδια από την πολιτική διένεξη, που είχε με τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

Αιρετικός και εικονοκλάστης

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, εικονοκλάστης, αιρετικός, αντιφατικός, διαμόρφωσε τις πολιτικές του αντιλήψεις μέσα στις συγκρούσεις με το ελληνικό πολιτικό περιβάλλον του 1960, το οποίο τον καθόρισε περισσότερο, ίσως, από τις οικογενειακές καταβολές και από τις σπουδές του στο Χάρβαρντ.

Μετά από είκοσι χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ είναι φίλα προσκείμενος στη φιλελεύθερη παράταξη, ο Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα και, απρόσμενα, οικειοποιείται μιαν πολιτική στάση που συνδυάζει σοσιαλιστικές αντιλήψεις και εθνικιστικές τάσεις και που, αργότερα, θα τον φέρει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και, μοιραία, θα τον καταστήσει έναν από τους βασικούς στόχους της Χούντας.

Ο Παπανδρέου έζησε την παθιασμένη αγάπη των οπαδών του και την εξίσου εμπαθή αποστροφή των αντιπάλων αλλά δεν άφησε καμιά ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος πραγματικά ήταν και τι πραγματικά πίστευε, υποστήριζε και διακήρυττε ως πολιτικός ηγέτης.

Αυτή η ιδιαίτερη βιογραφία αποτελεί ένα χρονικό των αγώνων και των ιδεών οι οποίες καθόρισαν το μέλλον του ανδρός και την πρωτεϊκή φυσιογνωμία του. Παράλληλα, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι συγκυρίες και το ταμπεραμέντο του Παπανδρέου αλληλεπίδρασαν με καθοριστικές πολιτικές συνέπειες για τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα