«Ανένδοτος» ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΑΘ

09:27 6/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε, αυτή τη φορά, στο να ζητήσει εκλογές, όπως κάνει σε όλες τις στιγμές μείζονος σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Σαμαρά. Επιπροσθέτως, κάλεσε τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους να ρίξουν εκείνοι την κυβέρνηση, προκειμένου να μην

περάσει σε χέρια ιδιωτών το νερό.

«Ακούω τους δύο εκ των τριών της συγκυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο να λένε πως διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Με αστερίσκο όμως, ότι “δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ”. Ε, λοιπόν, ναι, για την υπόθεση του νερού, για την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, για τον φυσικό πλούτο της χώρας, την ρίχνεις την κυβέρνηση», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από το δάχτυλό τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ειδικά τώρα. Εν όψει του τέταρτου μνημονίου, εν αναμονή των πλειστηριασμών και με την προοπτική αυτή η χώρα εκτός από αποικία χρέους, να ερημοποιηθεί για να κερδίσουν οι δανειστές και οι τραπεζίτες».

Κύμα κινητοποιήσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσει μια σειρά κινητοποιήσεων, προκειμένου να εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να αποθαρρύνει τους όποιους επενδυτές να παραμείνουν στην τελική φάση του σχετικού διαγωνισμού. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τη μάχη εναντίον της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης ως τη «μητέρα των μαχών», προβλέποντας πως «αν πέσει η ΕΥΑΘ, μετά θα έρθει η σειρά της ΕΥΔΑΠ». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επισήμανε στους παρευρισκόμενους στο Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη πως «όλοι μαζί είμαστε το 99%». «Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό. Πρόσβαση σε αυτό πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες. Απέναντί μας είναι ένας άλλος κόσμος, το 1%. Που έχει φροντίσει ακόμα και με αποφάσεις συνόδων να “αποχαρακτηρίσει” το νερό από αγαθό και να το μετονομάσει σε εμπόρευμα. Αυτό το 1% θεωρεί το νερό προϊόν προς πώληση, το νερό είναι παράγοντας μεγιστοποίησης του κέρδους. Πίσω από αυτήν την αντίληψη βρίσκονται πολυεθνικές, καρτέλ, κυβερνήσεις και τεράστια οικονομικά συμφέροντα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό».«Γι’ αυτόν τον λόγο η μάχη για να σωθεί το νερό και για να αποτρέψουμε την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα είναι μάχη που δίνουμε για την δημοκρατία», πρόσθεσε, ενώ επικαλέστηκε τον διαχρονικό κοινωνικό ρόλο τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και της ΔΕΗ. «Το νερό και το ρεύμα δεν πήγαν στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας από την Ούλεν και την Πάουερ, αλλά από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ και από τον μόχθο χιλιάδων υπαλλήλων αυτών των δημόσιων υπηρεσιών», τόνισε.

Το παγκόσμιο «προηγούμενο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, επικαλέστηκε όλα τα αρνητικά που έχουν επισυμβεί σε χώρες-πόλεις που ιδιωτικοποίησαν το νερό. «Η ποιότητα του νερού υποβαθμίστηκε. Σταμάτησαν οι μετρήσεις της ποιότητας του νερού. Επενδύσεις δεν έγιναν, με αποτέλεσμα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης να αχρηστευτούν. Απολύθηκαν εργαζόμενοι. Και το χειρότερο: Καταστράφηκαν φυσικοί υδάτινοι πόροι. Η τιμή του νερού εκτοξεύτηκε και χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την πρόσβαση στο νερό», είπε, εξαίροντας το ρόλο των κοινωνικών κινημάτων στην επανάκτηση του νερού από τα χέρια των ιδιωτών. «Υπάρχουν οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα. Και στην υπόθεση του νερού οι νίκες του κινήματος είναι πολλές. Μετά την τραγωδία που βίωσαν χώρες και μεγάλοι δήμοι σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, η αυτό-οργάνωση του κόσμου, η συλλογικότητα και η αντίσταση σε αυτήν την βαρβαρότητα, επέτρεψαν την επιστροφή στον δημόσιο έλεγχο των υδάτινων πόρων και τη βιώσιμη διαχείρισή του». Μάλιστα, επικαλέστηκε τα δημοψηφίσματα στο Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μασσαλία που «επιβλήθηκαν και κερδήθηκαν με συντριπτικά ποσοστά» και «είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Keywords
Τυχαία Θέματα