Ανήλικοι βιοπαλαιστές στην Ευρώπη του 21ου αιώνα

Ο επίτροπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η παιδική εργασία στην Ευρώπη συνεχίζει και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Η οικονομική κρίση αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση, με όλο και περισσότερα παιδιά να εισέρχονται στην αγορά εργασίας και να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης, μέσα σε ακατάλληλες συνθήκες δουλειάς.

Ο κ.Μούιζνιεκς επικαλέστηκε στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, περισσότερα από 250 εκατ. παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας 5 έως 14 ετών εργάζονται. Στην

Ευρώπη, σύμφωνα με την Unesco, στην Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%, στη Ρωσία γύρω στο ένα εκατ., ενώ στην Ιταλία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 5,2% των παιδιών κάτω των 16 ετών εργάζονται.

Στην Βουλγαρία, ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες στις καπνοβιομηχανίες και στην Μολδαβία, οι διευθυντές των σχολείων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών έχουν υπογράψει συμβάσεις που απαιτούν από τους σπουδαστές για να βοηθούν στη συγκομιδή.

Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι, τα παιδιά που αναγκάζονται να εργάζονται στερούνται της παιδείας και της εκπαίδευσης και διαμήνυσε πως η επιλογή της εκπαίδευσης έναντι της παιδικής εργασίας αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αναπτυχθεί μία χώρα, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα