Ανησυχία για τις αυτόκλητες πολιτοφυλακές

Ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από πολλές πόλεις στην περιφέρεια, για τη δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής με πρόσχημα την προστασία από την εγκληματικότητα. Στις αρχές Δεκεμβρίου τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Νίκος Βούτσης, Θεόδωρος Δρίτσας, Δημήτρης Τσουκαλάς απευθύνθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με ερώτησή τους στην οποία επισημαίνουν δημοσιεύματα και πληροφορίες συνδικαλιστικών οργάνων

των αστυνομικών υπαλλήλων για μεγάλη αύξηση των αιτήσεων έκδοσης άδειας νόμιμης κατοχής όπλου. «Παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων για την έκδοση άδειας νόμιμης κατοχής όπλου στα αστυνομικά τμήματα και τις αστυνομικές διευθύνσεις», σημείωναν οι βουλευτές και αναφέρονταν στην πιθανότητα η αύξηση αυτή να σχετίζεται με τη δράση ακροδεξιών ομάδων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν μάλιστα την αποκάλυψη, από την ΕΛΑΣ, οπλοστασίων στην Σπάρτη, στις Σέρρες και το Βόλο και γι΄ αυτό ζήτησαν από τον κ. Δένδια να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για τις άδειες οπλοφορίας που εγκρίθηκαν διαδοχικά από το 2008 και μέχρι και το 2012, ανά περιφέρεια και νομό.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχαν αναλάβει τον περασμένο Νοέμβριο και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με τους κ.κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Γώργο Κυρίτση, Πάρι Μουτσινά, Μαρία Ρεπούση και Νίκο Τσούκαλη, να θέτουν θέμα αυστηρότερων όρων στην αδειοδότηση χρήσης όπλων, πολλές ημέρες μάλιστα πριν την τραγική μαζική εκτέλεση μαθητών του Δημοτικού στο Κονέκτικατ που ανέδειξε το θέμα της κατοχής όπλων. Και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είχαν καταγγείλει τις αυτόκλητες πολιτοφυλακές αλλά και κινήσεις που εκδηλώνονται για στρατολογήσεις και εκπαίδευση πολιτών με σκοπό να …παίρνουν το νόμο στα χέρια τους αν παραστεί ανάγκη, ομάδες με λειτουργία και σκοπό που παραπέμπει σε παραστρατιωτικές οργανώσεις με ακροδεξιά ρητορική.

Θα έχουν ίσως ενδιαφέρον τα στοιχεία που θα διαβιβάσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις άδειες οπλοκατοχής μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Από τις μέχρι τώρα ωστόσο απαντήσεις για το φαινόμενο με τις αυτόκλητες πολιτοφυλακές, το υπουργείο περιορίζεται σε γενικές και αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα παρακολουθείται και διενεργείται ενδελεχής έρευνα σχετικά με την ύπαρξη τέτοιων θυλάκων.

Η Κατεχάκη ωστόσο και παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών που αφορούν ακόμη και σε καταχωρήσεις του «Ελληνικού Κέντρου Όπλων» και της ομάδας «Ευέλπιδες Έλληνες» με τις οποίες γίνεται προσπάθεια για τη στρατολόγηση μαθητών 16 ετών και άνω.

Δεν είναι όμως μόνο τα κόμματα της αριστεράς που καταγγέλλουν τη δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Χρυσή Αυγή. Πιο πρόσφατη είναι ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής Ιωάννης Λαγός. Στην ερώτηση ο βουλευτής επικαλούνταν ανάρτηση στο Indymedia στην οποία φιλοξενούνταν πρόσκληση για συζήτηση στο Πολυτεχνείο με αντικείμενο τη δημιουργία αντιφασιστικών πολιτοφυλακών, αντιεξουσιαστικών ταγμάτων εφόδου σε όλες τις γειτονιές. Ανάμεσα στα άλλα ο βουλευτής ζητούσε να απαντήσει το υπουργείο πως θα αντιμετωπίσει τις εμφυλιοπολεμικές κινήσεις «αντιφασιστικών» κύκλων και πότε θα ασκηθούν διώξεις κατά των πρυτανικών αρχών που φιλοξενούν ομάδες οι οποίες προτρέπουν σε εγκληματικές πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα