ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Απόφαση της ελβετικής Κάτω Βουλής ανοίγει το δρόμο για φορολόγηση έως και κατά 41% των Γερμανικών καταθέσεων στη χώρα, ενώ ενδέχεται να δώσει ώθηση και στις διαδικασίες για την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με την Ελλάδα.


Εχθές, η κάτω βουλή της Ελβετίας ενέκρινε τη δυνατότητα αναδρομικής φορολόγησης των γερμανικών καταθέσεων που βρίσκονται σε Ελβετικές Τράπεζες.

Η φορολόγηση που θα ανέρχεται έως και στο 41% θα αφορά στους καταθέτες που επιλέξουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ώστε να μην ελεγχθούν από τη Γερμανία. Στην περίπτωση που συμφωνήσουν να δοθούν τα ονόματά τους και τα στοιχεία των καταθέσεων, ο έλεγχος θα γίνει από τη χώρα τους, για τυχόν φοροδιαφυγή.

Να σημειωθεί ότι, η Ελβετία αρνείται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους καταθέτες και για τον λόγο αυτό έχει συμφωνήσει διακρατικά την παρακράτηση και την πληρωμή φόρου προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία των καταθέσεων.

Βάσει της νέας συμφωνίας, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από την Άνω Βουλή της Ελβετίας, η αναδρομική φορολόγηση των λογαριασμών αλλοδαπών (Γερμανών), οι κάτοχοι των οποίων δεν ονοματίζονται, θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.Η Ελβετία θα καταβάλλει ως προκαταβολή στην Γερμανική κυβέρνηση το ποσό των 2 δισ. ελβετικών φράγκων. Αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες υπάρχουν με τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία.

Για τη χώρα μας, μία τέτοια εξέλιξη προσλαμβάνει εξέχουσα σημασία, καθώς η Ελβετία θεωρείται ο προορισμός περίπου του 10% των καταθέσεων που «έφυγαν» από το 2009 έως σήμερα, από τις ελληνικές Τράπεζες. Σύμφωνα βέβαια με τα όσα έχει δηλώσει στη Βουλή, ως υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος – απαντώντας τότε σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα -  16 δισ. ευρώ έχουν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια από τις ελληνικές τράπεζες, με εμβάσματα προς το εξωτερικό. Στην Ελβετία, υπολογίζεται ότι έχει καταλήξει περίπου το 10% ήτοι 1,6 δισ.  ευρώ.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιδιώκει την υπογραφή μιας αντίστοιχης συμφωνίας με την Ελβετία, όμως παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη. Με ταξίδια τους στην Ελβετία, οι Θ. Πάγγαλος, Ηλ. Πλασκοβίτης και Φιλ. Σαχινίδης έχουν κάνει συναντήσεις με την ελβετική κυβέρνηση, όμως δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία για την υπογραφή σύμβασης. Καθώς για να φθάσουμε στη χθεσινή έγκριση της συμφωνίας με τη Γερμανία πέρασαν 3 χρόνια (υπήρξαν αντιδράσεις από τη γερμανική αριστερά με βασικό επιχείρημα ότι δεν πρέπει να αμνηστεύσουν τους φοροφυγάδες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί δεύτερη ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή) ο χρόνος για την Ελλάδα πιέζει.

Άλλωστε, όπως εκτιμούν έγκυρες πηγές, μιλώντας στο matrix24.gr, ενώ στις περιπτώσεις της Βρετανίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, σχεδόν το 100% των καταθέσεων στην Ελβετία είναι προϊόν φοροδιαφυγής, για την Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στον αντίποδα, ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων έχει «μεταναστεύσει» λόγω της ανασφάλειας για την κρίση.

Η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμη «ιδιαιτερότητα» αφού οι Έλληνες εφοπλιστές έχου

Keywords
Τυχαία Θέματα