Άνοιγμα Τσίπρα σε σοσιαλιστές του Νότου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν αναλυτικά στην ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο από πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ συμφώνησαν ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων.

«Κοινή διαπίστωση των περισσότερων δυνάμεων στον ευρωπαϊκό νότο είναι πλέον ότι το Μνημόνιο είναι αδιέξοδο και ότι με αυτή την πολιτική οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. των Σοσιαλιστών

ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «παρά τις επιμέρους διαφορές μας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο».

«Η συνεργασία των χωρών του Νότου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς είναι όταν μια χώρα είναι αντιμέτωπη σε 17 και αλλιώς όταν πολλές χώρες μαζί, ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, ενώσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι ο διχασμός ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη των πλεονασμάτων του Βορρά και της κοινωνικής διάλυσης στο Νότο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη και πρέπει οι λαοί αυτό να το διεκδικήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τηλεφώνημα Σοάρες

Εντωμεταξύ, η προχωρημένη του ηλικία και μια ξαφνική αδιαθεσία κατέστησε ανέφικτη τη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες. Ο κ. Σοάρες, σύμφωνα με ενημέρωση από την Κουμουνδούρου, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και τού εξέφρασε τη λύπη του που η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει στη Λισαβόνα.

«Παρακολουθώ στενά και αναγνωρίζω το σημαντικό σας ρόλο στην Ελλάδα να υπερασπίζετε την αξιοπρέπεια του λαού σας. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις συνεντεύξεις σας στη Πορτογαλική τηλεόραση και θέλω να σας πω ότι συμφωνώ με τις επισημάνσεις σας για τη κρίση και για την έξοδο από αυτήν.

Σας θαυμάζω για τα κατορθώματά σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία», φέρεται ειπών ο Μάριο Σοάρες προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τού ζήτησε να στείλει στον ελληνικό λαό το μήνυμα πως «η δύναμή μας είναι η ενότητα. Μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη μπορεί να έρθει ξανά από τις χώρες του Νότου. Μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα ενός κοινού και Νικηφόρου μετώπου ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα