Ανοικτή σύγκρουση Αθήνας, Ουάσιγκτον, Βρυξελλών

08:34 5/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αθήνα και τρόικα μπορεί να συμφώνησαν για πρωτογενές πλεόνασμα, στον «αέρα» όμως παραμένει η διανομή του στην κοινωνία. Στρατηγική υποχώρηση από την Κυβέρνηση για ΟΟΣΑ… επιφυλάσσεται να απαντήσει η τρόικα.

Η αναζήτηση ρόλου και κατ΄ επέκταση ταυτότητας του ΔΝΤ την… επόμενη ημέρα των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρώπη προκάλεσε την «έκρηξη» ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου

Οικονομικών μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αργά το βράδυ: «Το θέμα της διαφωνίας για τις τράπεζες ξεπερνά την Ελλάδα. Υπάρχει διαφωνία του ΔΝΤ για τα κεφάλαια που απαιτούνται. Θα το θέσουμε και στο Eurogroup το θέμα, αλλά ελπίζω να έχει λυθεί νωρίτερα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα, επειδή διαφωνούν μεταξύ τους Ευρώπη και Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Η τοποθέτηση της Αθήνας για το συγκεκριμένο ζήτημα -που εξελίσσεται σε βραδυφλεγής βόμβα αφού εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση δεν κλείνει και η αξιολόγηση και δεν εγκρίνεται η δόση- είναι σαφής: Η τριμερής πρέπει να τα βρει μεταξύ της, δηλαδή ούτε λίγο – ούτε πολύ καλείται να λύσει τα … «υπαρξιακά» της!

«Υπάρχει μία θεσμική διαφορά. Ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, αφού θα κάνει σε έξι μήνες η ΕΚΤ stress tests στις τράπεζες; Δύο φορές ετέθη στο Eurogroup το θέμα και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρος: Αυτά τα κανονίζει πάντα ο κεντρικός τραπεζίτης της κάθε χώρας» υποστήριξε ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή μετά το πέρας του συγκεκριμένου κύκλου διαπραγματεύσεων δήλωνε πάντως πως όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014 η εκκρεμότητα αυτή «έκλεισε» και πως θέμα λήψης νέων μέτρων για το 2014 «δεν υφίσταται». Τόνιζε όμως ότι όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διανεμηθεί στις ευπαθείς ομάδες, αυτό «δεν έχει καθοριστεί» και πως πριν τις όποιες αποφάσεις θα προηγηθεί η πιστοποίησή του από την Eurostat.

Για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ η Αθήνα μπορεί να επέλεξε την… στρατηγική υποχώρηση και να ανέβασε το ποσοστό αποδοχής των προτάσεων του Οργανισμού στο 87%, όμως το χάσμα σε «καυτά» θέματα, όπως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το γάλα παραμένει: Υπήρξε πάντως μίας πρόοδος σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η τρόικα από την απόλυτη άρνηση πέρασε στο «επιφυλάσσεται να απαντήσει».

Συγκεκριμένα, συμφωνία υπήρξε μετά τις επαφές της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών στο ζήτημα των ενιαίας τιμής των βιβλίων. Οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο να ισχύει η ενιαία τιμή μόνον στα λογοτεχνικά βιβλία και μόνον για την πρώτη έκδοση. και παράλληλα πλήρη απελευθέρωση για όλα τα αλλά συμπεριλαμβανόμενων ξενόγλωσσων και σχολικών βοηθημάτων.

Παράλληλα η Κυβέρνηση συμφώνησε : να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς της κυκλικότητας της κρουαζιέρας, να καταργηθεί ο περιορισμός του κυβισμού (1500 κυβικά) στην ενοικίαση αυτοκινήτων με οδηγό, καθώς αλλαγές στις προϋποθέσεις λειτουργίας των μεταλλείων, οι μίνιμουμ απαιτήσεις για παραγωγή ασφάλτου κ.α.

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όμως, η ελληνική πλευρά και ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέπτυξε τη θέση της κυβέρνησης επί της οποίας οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, χωρίς να την αρνηθούν, ούτε όμως να την αποδεχθούν.

Ουσιαστικά αυτή συνοψίζεται στην υιοθέτηση «πλαφόν» στις τιμές των φαρμάκων στις σημερινές τιμές λιανικής (περιλαμβανομένου και του κέρδους 33% των φαρμακοποιών) και απελευθέρωση των τιμών προς τα κάτω (κάθε φαρμακοποιός μπορεί να αποφασίζει ποιο θα είναι το περιθώριο κέρδους του) και η πώλησή τους εντός των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας ζητάει περιθώριο 3 μηνών ώστε να εφαρμοστεί η πρότασή του στην πράξη και εάν αυτή θα έχει αποτέλεσμα στην μείωση των τιμών. Εάν δεν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και δεν υποχωρήσουν οι τιμές μέσα σε ένα τρίμηνο, τότε να επιτραπεί η απελευθέρωση και η διακίνηση των προϊόντων αυτών και στα σούπερ-μάρκετ.

Αναφορικά με την πλήρη απελευθέρωση στον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων η κυβέρνηση υποχώρησε προτείνοντας αλλαγές όσον αφορά το ποσοστό συνιδιοκτησία σε φαρμακείο που σήμερα είναι στο 50% ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων από ένα φαρμακείο ενός ιδιοκτήτη φαρμακοποιού.

«Υπάρχει καταγεγραμμένη πρόοδος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και εκτιμούμαι ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Για το παστεριωμένο γάλα η ελληνική πλευρά δεν υποχωρεί και όπως τόνισε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εξήγησαν στην τρόικα τις δυσκολίες που έχει η πλήρης απελευθέρωση. «Η πρόταση μας συνεχίζει να είναι η ίδια και αφορά στην μερική απελευθέρωση με εισαγωγή του χαρακτηρισμού «γάλα ημέρας», απαλοιφή του όρου «φρέσκο» και διεύρυνση των ημερών διάθεσης του με ευθύνη της βιομηχανίας».

Για τα άλλα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το ψωμί (κατάργηση των περιορισμών στο χαρακτηρισμό ενός «φούρνου» και υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού) αλλά και τις εμπορικές μισθώσεις (η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει ορίζοντας ως ελάχιστη διάρκεια στις νέες μισθώσεις την τριετία πρόβλεψη με την οποία διαφωνούν οι δανειστές), δεν έγινε καμία συζήτηση.

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης απομένουν πλέον 40 περίπου (έναντι 50 που ήταν στην προηγούμενη συζήτηση) θέματα ανταγωνισμού σε εκκρεμότητα, θέματα δηλαδή για τα οποία η κυβέρνηση προβάλλει ενστάσεις και επιδιώκει να μην εφαρμοστούν οι προταθείσες από τον ΟΟΣΑ ρυθμίσεις.

Εχθές, διαφωνία υπήρξε και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, με την τρόικα να επιμένει για αλλαγή του καθεστώτος με νόμο. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες επανήλθε ακόμη και το θέμα της απελευθέρωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού, ενώ δεν «έκλεισε» ούτε το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, παρότι στην προηγούμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους δανειστές, υπήρξε καταρχήν συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα