Άνοιξε το ασφαλιστικό – αναβλήθηκε η συνάντηση

Οι εκπρόσωποι των δανειστών περνούν από κόσκινο τα έσοδα των Ταμείων και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επανέρχεται στο προσκήνιο από πλευράς δανειστών το θέμα της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου ή των κερδών των επιχειρήσεων για την ενίσχυση του ΟΑΕΕ. Ένα θέμα που φαινόταν να έχει κλείσει μετά την επέκταση της έκτακτης εισφοράς στον φόρο εισοδήματος μέχρι το 2016, μέτρο που είχε ληφθεί ως ισοδύναμο

προκειμένου ακριβώς να αποφευχθεί αυτή η εισφορά για τις επιχειρήσεις.

Η τρόικα όμως ετοιμάζεται να ανοίξει και θέμα Ασφαλιστικού, προκειμένου να απαιτήσει κατάλογο πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-2016. Για αυτό το λόγο ο Γιάννης Βρούτσης επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά χθες τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το βράδυ έγινε, για περισσότερες από τέσσερις ώρες, κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία διήρκεσε έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί κύριοι Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωναν διεξοδικά για το ζήτημα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με σκοπό να χαράξουν από κοινού «γραμμές άμυνας» εν όψει των νέων γύρων συναντήσεων που αυτοί θα έχουν με τους επικεφαλής της Τρόικα, μέχρι αργά τη νύχτα στο υπουργείο Οικονομικών για το δημοσιονομικό πλάνο 2014-2016.

Στις τρεις πρώτες ώρες εξετάστηκε η δυναμική των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων, στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί πλέον η πίεση των ελεγκτών.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς θα εστιάζει στα στοιχεία που θα της παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και δείχνουν ότι ενισχύουν σημαντικά τα έσοδα των Ταμείων για φέτος και μέχρι τουλάχιστον το 2014.

Μόνο τον «δύσκολο» μήνα Σεπτέμβριο δηλώθηκαν 59.000 νέες θέσεις εργασίας, αν και αναμένετο πτώση μετά την κορύφωση της τουριστικής σαιζόν, εξέλιξη που θεωρείται αποτέλεσμα των αυστηρών επιτόπιων ελέγχων και της επιβολής προστίμων (+56%) σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να απασχολούν παράνομα εργαζομένους. Η αποκάλυψη της «μαύρης εργασίας» θεωρείται κλειδί για την ενίσχυση των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο η Τρόικα θεωρεί πως η τάση αυτή εξαντλεί την δυναμική της το 2014 και πιέζει να ζητά λίστα προτεινόμενων μέτρων για το 2015-2016, προκειμένου να μην ξεφύγει τότε –όπως φοβάται- το έλλειμμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα