Ανταλλαγή θυγατρικών στα Βαλκάνια εξετάζουν οι Τράπεζες

Την ανταλλαγή θυγατρικών τους στα Βαλκάνια συζητούν οι εγχώριες τράπεζες στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Στόχος είναι η κάθε τράπεζα να ενισχύσει τις θέσεις της σε όσες χώρες διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και να αποχωρήσει από χώρες με αδύναμη παρουσία. Έτσι, μια τράπεζα

με αδύναμη παρουσία για παράδειγμα στην αγορά της Αλβανίας θα μπορούσε να μεταβιβάσει τη θυγατρική της σε άλλη εγχώρια τράπεζα με αντάλλαγμα για παράδειγμα το δίκτυο καταστημάτων στην Κύπρο κοκ. Αντίστοιχα μια τράπεζα που εμφανίζει μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας και έχει μεγαλύτερη έκθεση στο ευρωσύστημα θα μπορούσε να μεταβιβάσει τις θέσεις της σε μια χώρα σε άλλη εγχώρια τράπεζα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον ξένων για αγορές τραπεζών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ακόμα και η πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, που αποτελεί το πετράδι στο στέμμα των ελληνικών θέσεων στην περιοχή, έχει μετατεθεί χρονικά λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών για τις αναδυόμενες οικονομίες αλλά και την αναταραχή που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Η παραπάνω εναλλακτική θα συζητηθεί με κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρεθεί στις 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια. Σημειώνεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια θα έχουν 5ετή ορίζοντα και θα περιλαμβάνουν δράσεις και ενέργειες σε δυο μέτωπα: την βελτίωση της ρευστότητας και την απεξάρτηση από την χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος και την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας.

Οι τελικές δράσεις των επιχειρησιακών σχεδίων θα πρέπει να εγκριθούν οι την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα