Ανθρωποκεντρικό το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Εκατοντάδες καθημερινές αλλά μοναδικά δοσμένες ιστορίες απλών ανθρώπων, ηρώων που αντιμετωπίζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τη ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα, την καθημερινότητα.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την ταινία ”Holy Motors” του Γάλλου Λεό Καράξ (η σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Οσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού) και η αυλαία θα κλείσει με την ταινία  του Κορεάτη Χονγκ Σάνγκ Σού «Στη χώρα των άλλων» (εδώ, η Ιζαμπέλ Ιπερ υποδύεται τρείς γυναίκες με το ίδιο όνομα). Οι ταινίες θα προβληθούν το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 2 Νοεμβρίου και του επόμενου Σαββάτου

10 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ  έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη χωρίς την παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή κ.Δημήτρη Εϊπίδη που απουσίασε λόγω ασθένειας.

Στο πάνελ των παρουσιαστών συμμετείχαν  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος  με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ έκανε αναφορά στα οικονομικά προβλήματα της διοργάνωσης ενώ έμφαση έδωσε στην αδυναμία για οικονομική αυτοδυναμία του φεστιβάλ, την μη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου αλλά και το ότι δεν επιτεύχθηκε ακόμη ο στόχος στο να μεταφερθούν όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν φέτος 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας (μεταξύ των οποίων δυο ελληνικές), ενώ τα  βραβεία που θα δοθούν θα είναι μόνο «ηθικά» καθώς από φέτος καταργούνται εντελώς τα χρηματικά έπαθλα.

Στα αφιερώματα έμφαση δίνεται στον Θόδωρο Αγγελόπουλο  με προβολές τριών ταινιών του, αλλά και μια συζήτηση, μια συναυλία και μια παρουσίαση ενός βιβλίου για το έργο του. Άλλα αφιερώματα αφορούν στα έργα του Φιλανδού Και Καουρισμάκι, του Ιρανού Μπαχμάν Γκομπαντί, του Γερμανού Αντρλέας Ντρέζεν και του Ρουμάνου Κριστιάν Μαουντζίου.

Οι ταινίες που του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» επικεντρώνονται  φέτος στις επαναπροσδιοριζόμενες έννοιες της οικογένειας, του έρωτα, της ιστορίας και της… κρίσης.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις πρεμιέρες των ταινιών  ”Capital” του Κώστα Γαβρά , όπου αναμένεται αναμένεται και ο ίδιος στην πόλη, «το πρόσωπο της ομίχλης» του ουκρανού Σεργκέι Λοζνίτσα και η ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι «Κάτι σαν έρωτας».

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές τα χρέη της διοίκησης του Φεστιβάλ μειώθηκαν φέτος στα 2 εκατομμύρια ευρώ (από 6,2 που ήταν στα 2010 όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση). Η φετινή διοργάνωση έχει προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ – ποσό που καλύπτεται από τα ΕΣΠΑ (1.035.000 ευρώ) την ΕΡΤ (250.000 ευρώ) και τα υπόλοιπα από τις λιγοστές χορηγίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γιορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν στη φετινή διοργάνωση τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης.

Η ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα εγκαινιαστεί στη διάρκεια

Keywords
Τυχαία Θέματα