Αντηλιακά προϊόντα δεν προστατεύουν όσο υπόσχονται

14:41 9/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι, ιδίως όμως αυτοί που έχουν ευαίσθητο δέρμα. Δεκάδες εταιρίες έχουν λανσάρει τα προϊόντα τους για την προστασία από τις ακτίνες του ήλιου και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Οι περισσότεροι εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τις ενδείξεις που υπάρχουν στις συσκευασίες και αφορούν το δείκτη και τη μορφή προστασίας.

Μήπως όμως τα αντηλιακά είναι λιγότερο αποτελεσματικά από ότι ισχυρίζονται; Το γαλλικό περιοδικό «60 εκατομμύρια καταναλωτές» δοκίμασε δέκα αντηλιακά υψηλής προστασίας που αφορούσαν παιδιά και ενηλίκους. Ο έλεγχος

αποκάλυψε ότι τα έξι στα δέκα προϊόντα δεν ανταποκρίνονται στον δείκτη προστασίας που αναφέρουν.

«Επειδή υπάρχει προστασία, το δέρμα δεν κοκκινίζει, το έγκαυμα δεν εμφανίζεται και νομίζουμε ότι προστατευόμαστε. Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Προστατευόμαστε κάπως, αλλά δεν λαμβάνουμε καμιά προειδοποίηση για να ανησυχήσουμε», αναφέρει ο Τόμας Λωρενσώ.

Σε αντίθεση με τις εταιρίες που δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε εθελοντές, το περιοδικό έκανε τα τεστ του σε ένα εργαστήριο, χρησιμοποιώντας τεχνητή υποστήριξη. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στηρίζεται στη μετάδοση της ακτινοβολίας, μέσω διαφανών πλαστικών πλακιδίων. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν το ποσοστό της ακτινοβολίας, που διέρχεται μέσα από αυτά τα πλακίδια, όταν επικαλύπτονται με αντηλιακό. Σε αντίθεση με το δέρμα, το πλαστικό δεν έχει καμιά ευαισθησία στην ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό μας επιτρέπει να καταλάβουμε ποια αντηλιακή προστασία είναι υπερτιμημένη.

Τα αποτελέσματα των τεστ ήταν ξεκάθαρα: κάποια προϊόντα προσφέρουν λιγότερη προστασία από αυτή που διαφημίζουν. Οι αντηλιακές κρέμες είναι σημαντικές, αλλά οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι η δραστική μείωση του χρόνου που βρισκόμαστε στον ήλιο.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα