ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ

Χωρίς «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκε η χθεσινή εξέταση των μαθημάτων κατεύθυνσης. Δυσκολότερα από πέρυσι τα Μαθηματικά. Αναμενόμενα τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών.

Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης εξετάστηκαν εχθές οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων, μετά την ψυχρολουσία που υπέστησαν στη Φυσική. Τα θέματα, αν και δυσκολότερα από πέρυσι, δεν δημιούργησαν προβλήματα στους μαθητές. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και πολύ από τους διαγωνιζόμενους αντιμετώπισαν δυσκολίες όσον αφορά στη διαχείριση του χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους για να απαντήσουν στις

ερωτήσεις.

Αυξημένης δυσκολίας και ειδικής τεχνικής ήταν τα ερωτήματα Δ1 και Δ4, που απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, τονίζει πως τα θέματα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και πως υπήρχε κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ήταν απαραίτητη η καλή γνώση της ύλης των προηγούμενων τάξεων, ότι ήταν δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά και πως η σωστή διαχείριση του χρόνου από τους υποψηφίους ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία.

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής εξετάστηκαν χθες στο βασικό μάθημα κατεύθυνσης, τα Αρχαία Ελληνικά. Οι μαθητές δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες, καθώς στο διδαγμένο κείμενο «έπεσε» η πέμπτη και η έκτη ενότητα του σχολικού βιβλίου από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη. Όσον αφορά στο λεγόμενο «άγνωστο» κείμενο που καλούνται να μεταφράσουν οι μαθητές, επελέγη ένα απόσπασμα από τις Ιστορίες του Θουκυδίδη.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων κάνει λόγο για θέματα σαφώς διατυπωμένα, τα οποία ανταποκρίνονται, σε μεγάλο βαθμό, στις γνώσεις που έχουν αποκτήσει οι μαθητές.  Παράλληλα, η ΠΕΦ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η επί σειρά ετών στερεότυπη διατύπωση των θεμάτων στα αρχαία ελληνικά πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση και διαβάθμιση δυσκολίας των ερωτήσεων. Καλό θα ήταν να εξεταστεί και η άποψη ότι δεν είναι αναγκαία η μετάφραση του διδαγμένου κειμένου, που αναπαράγει ακριβώς όσα έχουν λεχθεί στην τάξη. Καθίστανται επομένως επιτακτικά: η ανανέωση, η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των θεμάτων, σε μια συνολική αντιμετώπιση όχι μόνο της αξιολόγησης, αλλά και της διδακτέας ύλης του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών στο Γενικό Λύκειο».

Οι πανελλαδικές θα συνεχισθούν αύριο με την εξέταση τεσσάρων μαθημάτων κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής θα εξεταστούν στην Ιστορία, της Θετικής στη Βιολογία και  της Τεχνολογικής, όσοι έχουν επιλέξει τον κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής στη Χημεία-Βιοχημεία, ενώ όσοι έχουν επιλέξει τον κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το matrix24.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Ορόσημο» θα σας παρουσιάσει τα θέματα και τις απαντήσεις όλων των μαθημάτων.

Δείτε:

Τα θέματα και τις απαντήσεις των Μαθηματικών

Τα θέματα και τις απαντήσεις των Αρχαίων Ελληνικών

Keywords
Τυχαία Θέματα