Απανωτές φοροεπιδρομές… και το ταμείο μείον

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «κενό» στα έσοδα του κράτους, εντούτοις τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι κατά το α΄ εξάμηνο της χρονιάς τα έσοδα προ επιστροφών φόρων υστέρησαν κατά 1,62 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι λόγοι που διαμορφώνουν αυτή την εικόνα είναι συγκυριακοί, καθώς η υστέρηση προήλθε σε μεγάλο βαθμό

λόγω των απεργιών των Εφοριακών, των παρατάσεων στην προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων ή και τις καθυστερήσεις στην αποστολή εκκαθαριστικών για το ΦΑΠ.

Στο υπουργείο θεωρούν ότι η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί το β’ εξάμηνο της χρονιάς, δεν έχουν όμως την ίδια άποψη στην Κομισιόν που εκτιμούν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα νοικοκυριά έχουν στραγγίξει από χρήμα..

Σύμφωνα με έκθεσή της λοιπόν η Ε.Ε. διαπιστώνει πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος φοροκόπωσης το β’ εξάμηνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση των εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Το draft από τη συγκεκριμένη έκθεση τονίζει χαρακτηριστικά ότι για το 2013 «η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος».

Το βαρύ φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι περιλαμβάνει τους φόρους προηγούμενων ετών στην περιουσία, την καθυστερημένη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εξαιτίας της παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον βάρος αποτελεί η είσπραξη του φόρου πολυτελείας που ήρθε έναν χρόνο μπροστά.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ερώτημα παραμένει το κατά πόσον θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και τα ταμεία.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η μάχη κατά της διαφθοράς έχει μείνει πίσω. Τη δημοσίευση του σχετικού νόμου ακολούθησε καθυστερημένη συμμόρφωση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόλις 7 από τις 23 δράσεις που σχεδιάστηκαν έχουν εφαρμοστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα