ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

08:35 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Ένα βίντεο για την κατασκευή του έργου της Διοχάντης που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην περσινή Μπιενάλε της Βενετίας προβάλλεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Χαμηλών τόνων, με παρουσία λιτή κι απέριττη, η Διοχάντη είναι η Ελληνίδα πρωτοπόρος των εγκαταστάσεων (installations) αλλά και μια από τις πρώτες εικαστικούς που αντιμετώπισαν το χώρο με εννοιολογικό

τρόπο. Και η προβολή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη δίνει μια πρώτης τάξεως αφορμή για να θυμηθούμε ξανά το έργο της «Beyond Reform», την in situ εγκατάσταση δηλαδή που φιλοξενήθηκε πέρσι στο ελληνικό περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας.

Το 35λεπτο βίντεο αποτελεί μια αφήγηση της διαδικασίας παραγωγής του έργου της Διοχάντης. Ένα οδοιπορικό που ξεκινά από τη μεταφορά των υλικών μέσα από τα κανάλια της Βενετίας, την εκφόρτωσή τους στον περιβάλλοντα χώρο του ελληνικού περιπτέρου, την κατασκευή επί τόπου της εγκατάστασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αλλά και τη χρήση του νερού και του φωτός –η εικαστικός άλλωστε θεωρείται εξαίρετη γλύπτρια του φωτός.

Αξίζει να θυμηθούμε πως λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της Μπιενάλε, στις 15 Ιουνίου το ελληνικό περίπτερο έγινε στόχος βανδαλισμού από αγνώστους που έγραψαν με μπογιά στην εξωτερική πλευρά του τα συνθήματα «Η Ελλάδα ξεπουλήθηκε» και «Οι Έλληνες είναι πρόσφυγες», προκαλώντας τη δυσφορία της ίδιας της Διοχάντης αλλά και την απερίφραστη καταδίκη από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

INFO: Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 07/06 στις 20.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα