ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Τα μέρη που θα πας για να φας, να πιεις, να γκομενίσεις, να περπατήσεις και να νιώσεις σαν γνήσιο καρντάσι. Ένας αυθαίρετος οδηγός μιας πόλης που οι Αθηναίοι αγαπούν να την αποκαλούν ερωτική, πιστεύουν ότι παράγει ξανθιές δίμετρες μπουζουκόβιες και καλή μπουγάτσα.

Της Χαράς Ιωάννου

Μια γνήσια καλτ, ανόθευτα αυθεντική, διανοουμενίστικα φεστιβαλική και – ευτυχώς ή δυστυχώς- αποκομμένη από την αγχωτική αστικοποίηση του Νότου. «Θεσσαλονίκη με φεγγάρι, όλους τους πόνους να πάρει».

Εσπερίδες

Γλεντζές Σαλονικιός που

δεν έχει κάνει στάση το ξημέρωμα στην Καλαμαριά για να παραγγείλει σούπα μοσχαροκεφαλή -έχοντας ακόμη το πουκάμισο γεμάτο «λέλουδα»- μετά από μια άγρια βραδιά στα «ζούκια» δεν υπάρχει. Παράδοση που περνά από πατέρα σε γιο. Όπως λέει και ο Δημήτρης Χρυσοχοίδης εδώ και χρόνια (μόνο στον Βορρά) «εγώ γεννήθηκα τρελός, αλήτης και Σαλονικιός»
Θεμιστοκλή Σοφούλη 36

Μαμίσιο
Λες και σε κάλεσε η θεία Μελπομένη για κυριακάτικο οικογενειακό τσιμπούσι, μέσα στην στοά, αφού περνάς με το παρισινού τύπου ασανσέρ τον πρώτο όροφο του Enola (γκέη μπαρ για μεγάλες βραδιές που θέλεις να προσκυνήσεις ταπεινά την Lady Gaga και την Πέγκυ Ζήνα) ανοίγεις την πόρτα του αρχοντικού. Γιουβαρλάκια, αρακάς λαδερός με κόκκινη σάλτσα και άνηθο, κοτόπουλο λεμονοριγανάτο φούρνου, σπανακόρυζο στο πιο χιπ παλιομοδίτικο μαγειρειό με κρυσταλλάκια να κρέμονται από τα πολύφωτα και μαρμάρινα τραπέζια. Έχει και ντελίβερι.
Βαλαωρίτου 19 & Εγνατίας 26 (εντός στοάς)
2ος Όροφος

Punto.ES
Τα καλύτερα τάπας του Βορρά (ενημερωμένες πηγές ορκίζονται ότι είναι καλύτερα από αυτά της Ramblas αλλά μας ξέρετε εμάς, τους «σαν την Χαλκιδική δεν έχει») σε αρτ ντεκό περιβάλλον. Το μέρος που έβαλε την Φράγκων στο χάρτη (αν δεν έχεις πονηρές δουλειές δεν υπάρχει λόγος να τριγυρνάς πίσω από τα Δικαστήρια τις μικρές ώρες). Επίσης, μπες εδώ www.puntoes.gr και άκου.
Φράγκων 2-4

Κόκκινος σκαντζόχοιρος
Για καλοφαγάδες που θέλουν να απολαύσουν το κρέας τους με το σωστό κρασί. Οι ιδιοκτήτες του, Θανάσης Λιάπης, Νίκος Πενλόγλου και Τάσος Τσακιρίδης, είναι γνωστή από το εστιατόριο “Αχινός” (φρέσκο ψάρι να γλείφεις τα δάχτυλα σου), θα το βρεις σε ένα νεοκλασικό, δίπλα στου Χιονίδη (πέρνα να ψωνίσεις το κατιτίς, δεν θα το μετανιώσεις) στο κέντρο (ζήτα τραπέζι στην μικρότερη αίθουσα που «βλέπει» στο αίθριο και κατανάλωσε άφοβα την παστουρμαδόπιτα).
Παύλου Μελά 26

Τοίχο Τοίχο
Στην θρυλική Άνω Πόλη προστέθηκε ένα meze bar που χει κάνει τους συμπολίτες να ψάχνουν θέση πάρκινγκ ώρες (ειδικά τις Πέμπτες) για να ακούσουν τα απαγορευμένα ρεμπέτικα πίνοντας βιολογικό κρασάκι. Ακόμη είναι το καλά κρυμμένο μυστικό αλλά υποψιάζομαι ότι σύντομα θα γίνεται κοσμοσυρροή στα Κάστρα.
Πολυδωρου 1, Ανω Πόλη/Μεσαία Πορτάρα

Μόλυβος Ethnic
Πολίτικες γεύσεις σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο που μεταμορφώθηκε σε παραδοσιακό αρχοντικό του Μολύβου της Μυτιλήνης. Στο κελάρι του φυλάσσονται 70 ούζα από όλη την Ελλάδα και παράγουν λικέρ και γ

Keywords
Αναζητήσεις
σαλονικιοσ χρυσοχοιδης
Τυχαία Θέματα