Από την «Ντόλι» στον «Χοίρο 26»…

Έχουν περάσει σχεδόν 17 χρόνια από τότε που επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο της Σκωτίας δημιούργησαν το 1997, το πιο διάσημο πρόβατο στην ιστορία, την κλωνοποιημένη «Ντόλι».

Είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν πρόσφατα τον «Χοίρο 26», το πρώτο μεταλλαγμένο ζώο με μια νέα γενετική τεχνική, απλούστερη και ταχύτερη από την κλωνοποίηση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η νέα μέθοδος, που λέγεται «διόρθωση γονιδίων», μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί

και σε άλλα ζώα, όπως πρόβατα και αγελάδες. Γι’ αυτό έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των εμπορικών εταιριών, καθώς ανοίγει το δρόμο για περισσότερα και ανθεκτικότερα γενετικά μεταλλαγμένα ζώα, το κρέας των οποίων στην πορεία μπορεί να καταλήξει και στα πιάτα μας.

Η νέα ανακάλυψη δεν είναι σίγουρο ότι θα χαροποιήσει τους απανταχού πολέμιους των μεταλλαγμένων, αν και η νέα μέθοδος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρησιμοποιεί γονίδια που ευνοούν την αντίσταση στα αντιβιοτικά, κάτι που έχει επικριθεί στο παρελθόν.

Το αρσενικό γουρουνάκι, με την ονομασία «Χοίρος 26», έχει τροποποιηθεί γενετικά με τη μικρότερη δυνατή μετάλλαξη στο DNA του, μόλις ένα «γράμμα» από τα περίπου τρία δισεκατομμύρια που περιέχει το γενετικό «αλφάβητό» του.

Να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ρόσλιν, πέρα από τον «Χοίρο 26», έχουν ήδη δημιουργήσει μεταλλαγμένα κοτόπουλα που έχουν μερική ανοσία στους ιούς της γρίπης. Τα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα μολύνονται με τους ιούς, αλλά δεν τους μεταδίδουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα