ΑΠΟ ΤΟΝ EFSF ΣΤΟΝ ESM

Επίσημη πρώτη σήμερα, για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ESM που θα διαδεχθεί τον EFSF, τον προσωρινό μηχανισμό σε μερικούς μήνες θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ. Πιθανότερος πρώτος «πελάτης», η Ισπανία.

Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα έχει σε πλήρη ανάπτυξη, 100 συνεργάτες, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τα κεφάλαια για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Τα 17 κράτη-μέλη θα καταβάλουν 80 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια στον ESM,

ενώ άλλα 620 δισ. θα δοθούν με τη μορφή εγγυήσεων.

Με αυτή την «προίκα» όπως αναφέρει η Deutsche Welle ο μόνιμος μηχανισμός θα βγει στις αγορές για να πουλήσει ομόλογα. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα διατίθενται στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά. Στην πραγματικότητα, αθροιστικά τα δάνεια που χορηγούν EFSF και ESM δεν θα υπερβούν τα 500 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 200 δισ. ευρώ θα έχουν τον χαρακτήρα κεφαλαίου ασφαλείας. Η γερμανική συμμετοχή, σύμφωνα με απόφαση του κοινοβουλίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 190 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 27% του συνολικού κεφαλαίου.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πρώτος «πελάτης» του ESM θα είναι η Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Σε αντίθεση με τον EFSF, o ESM έχει το δικαίωμα να δανείζει απευθείας τις τράπεζες, χωρίς να υπολογίζονται τα κεφάλαια αυτά στο δημόσιο χρέος της χώρας, στις οποίες εδρεύουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα