Αποδέσμευση των ΟΤΑ από το κράτος προκρίνει ο ΥΠΕΣ

Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», προκειμένου να εξηγήσει τις ραγδαίες αλλαγές επί τα βελτίω, ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι «Το παρατηρητήριο των ΟΤΑ στοχεύει στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, η οποία θα ενισχύσει και την διοικητική αυτονομία». Εξηγεί ότι «με ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα επιτευχθεί η απεξάρτηση από το κεντρικό κράτος». Όσο για τα εργαλεία, αυτά «είναι στα χέρια

ενός σύγχρονου δήμου, που στοχεύει στους ισοσκελισμένους απολογισμούς, στα αυξημένα έσοδα και στην ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι εργαλείο συνιστά η ενιαία αρχή προμηθειών, η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος του δημάρχου, η μόχλευση της ακίνητης περιουσίας, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση.

Όσο για την διαθεσιμότητα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σημειώνει: «Η διαθεσιμότητα σπάει την ακινησία και την παραδοσιακή δυσκαμψία που υπήρχαν στους δήμους. Δημιουργεί κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού και επαναφέρει το διευθυντικό δικαίωμα στους δημάρχους».

Keywords
Τυχαία Θέματα