Απογοήτευση από την «μη απόφαση»

Απογοήτευση προκάλεσε στην Αθήνα η χωρίς αποτέλεσμα ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων ευρωζώνης – ΔΝΤ. Η Ευρώπη επιβεβαιώνοντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια περί ακαμψίας και αναποτελεσματικότητας στην επίλυση προβλημάτων, διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ουσιαστική πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα.

Εκ των υστέρων η λίαν επιφυλακτική στάση των επενδυτών χθες στη Σοφοκλέους αποδεικνύεται σοφή. Παρά τις προσδοκίες περί

της απελευθέρωσης της μέγα-δόσης των 45 δισ. ευρώ αλλά και για κινήσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξης του 0,04% με τους επενδυτές να αναμένουν απτές αποφάσεις πριν καθορίσουν τη στάση τους.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η χθεσινή αναβολή δημιουργεί μια απογοήτευση σε πρώτη ανάγνωση ωστόσο υπάρχουν πολλές θετικές πλευρές. Πρώτα πρώτα, για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» καθώς το Eurogroup αναγνώρισε «με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο», υπογράμμισε τη «φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική» και χαιρέτισε «την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής». Δεν υπάρχει καμία σκιά, τονίζουν αναλυτές, για την Ελλάδα και καμία –έστω υπόνοια- για τη μη καταβολή της δόσης. Το μεγάλο αγκάθι είναι διαφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόσο μεταξύ ΔΝΤ – ευρωζώνης όσο και μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών. Κανείς όμως δεν αμφισβητεί την πρόοδο της Ελλάδας.

«Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται», τονίζει στέλεχος τράπεζας, «μπορεί και να χαρακτηριστεί ως ευνοϊκή για την Ελλάδα καθώς η ασφυκτική πίεση που ασκεί το ΔΝΤ αλλά και Ευρωπαίοι εταίροι προς την Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο δυναμικές και αποτελεσματικές κινήσεις ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί τεχνικά βιώσιμο». Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει τελικά σε απρόσμενα θετικά αποτελέσματα για την χώρα μας. «Αν πάρουμε τη μέγα δόση και παράλληλα πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική περικοπή του χρέους, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό ως βιώσιμο, τότε τα δεδομένα για την Ελλάδα θα αλλάξουν ριζικά και η επάνοδος σε ανοδική τροχιά θα έρθει πολύ γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς αναμένεται μια μάχη μεταξύ βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων παιχτών. Αναμένεται μια συνεδρίαση για γερά νεύρα και διακυμάνσεις καθώς η χθεσινή μη απόφαση του Eurogroup προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα