Αποκάλυψη του matrix24 στις 6 Νοεμβρίου 2012

Ακολουθεί το δημοσιεύμα του matrix24 .

«Το matrix24 φέρνει στη δημοσιότητα τα έγγραφα με τις υπογραφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που αφορούσαν Έλληνες καταθέτες στην HSBC.

Τα έγγραφα αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών, από τα τέλη του 2010 όταν και η λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών στην ελβετική τράπεζα, φτάνει στα χέρια του

κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η Βουλή κρατήθηκε στο «σκοτάδι» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Εντυπωσιακό είναι και το ότι όλα μα όλα τα πολιτικά πρόσωπα που πέρασαν από τους πολιτικούς θώκους της Καραγιώργη Σερβίας (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Κουσελάς και Παντελής Οικονόμου) απαντούσαν εγγράφως στους συναδέλφους τους βουλευτές ότι έχουν άγνοια για την ταυτότητα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Η πρώτη φορά που βουλευτής απευθύνει ερώτηση στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική HSBC είναι στις 30.12.2010. Πρόκειται για τον τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ερώτηση για τη «λίστα Falciani». Είναι η ίδια περίοδος στην οποία, κατά δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, είχε ζητήσει και του παραδόθηκε η λίστα αυτή από τις γαλλικές αρχές στα τέλη του 2010.

Λίγες ημέρες μετά, στις 24 Ιανουαρίου 2011, διαβιβάζεται από το υπουργείο Οικονομικών έγγραφη απάντηση στον βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο. Μόνο που την απάντηση δεν υπογράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά ο υφυπουργός του Δημήτρης Κουσελάς. Ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα Δημήτρης Κουσελάς απαντά στον βουλευτή ότι «άλλες χώρες που απέκτησαν τα στοιχεία με άλλα μέσα (σ.σ. εννοεί εκτός του επίσημου πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών), αντιμετωπίζουν θέματα ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων, η δε Ελβετία στις συνομιλίες που πραγματοποιεί με χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτει θέμα άσκησης ποινικής δίωξης κατά τραπεζικών υπαλλήλων που έχουν εμπλακεί στην αποκάλυψη τέτοιων στοιχείων, καθ΄ όσον στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα».

Ντοκουμέντο 1

Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αποστείλει στη Βουλή έγγραφη απάντηση για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, στις 6 Μαϊου 2011. Είχε προηγηθεί μια ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ευαγγελίας Πασχαλίδου-Αμανατίδου για την «καταγραφή και τον έλεγχο όσων φυγάδευσαν στο εξωτερικό μεγάλου ύψους καταθέσεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και έχει στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ, περιορίζεται να απαντήσει στους δύο βουλευτές ότι «το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάλογο, που προέρχεται από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή, και περιέχει στοιχεία με Έλληνες φορολογούμενους που μετέφεραν κεφάλαια από ημεδαπές τράπεζες σε Τράπεζες του εξωτερικού». Στο έγγραφο αυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε στη Βουλή διαβεβαιώνει επίσης ότι «βασική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι η καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής» και ακόμη ότι «στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται αξιολογούνται και ελέγχονται κάθε είδους σχετικές πληροφορίες».

Ντοκουμέντο 2

Λίγους μήνες μετά, στις 24 Αυγούστου 2011, και ενώ έχει αποχωρήσει από το υπουργείο ο Δημήτρης Κουσελάς, ο διάδοχος του Παντελής Οικονόμου υπογράφει και αποστέλλει στη Βουλή έγγραφο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Το έγγραφο απεστάλη στη Βουλή διότι είχε καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης, σημερινός υπουργός Εργασίας. Ούτε ασφαλώς στο έγγραφο του κ. Οικονόμου γίνεται λόγος στα στοιχεία των καταθετών στην HSBC. Η μόνη αθώα αναφορά είναι αυτή του αναπληρωτή υπουργού σύμφωνα με την οποία «η ανταλλαγή πληροφοριών αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και λαμβάνει χώρα μέσω των αρχών που έχουν καθορισθεί από τα κράτη ως αρμόδιες». Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου αναλώνει μεγάλο μέρος της απάντησής του στη νομική βάση της ανταλλαγής πληροφοριών και στις διαφαινόμενες προοπτικές μιας αναθεώρησης της Σύμβασης με την Ελβετία με στόχο την ανταλλαγή κάθε είδους πληροφορίας, χωρίς περιορισμό τραπεζικού απορρήτου.

Ντοκουμέντο 3

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν είναι όμως ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που καλείται να απαντήσει στη Βουλή για τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην HSΒC. Στις 16.11.2011 ο Αντιπρόεδρος της τότε Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρεται στο θέμα των καταθέσεων στο εξωτερικό και προειδοποιεί ότι «πολλοί θα μείνουν άφωνοι γιατί πρόκειται για άτομα που μιλούν κουνώντας το δάχτυλο αλλά δεν στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα έχοντας αποσύρει από αυτό χρήματα και περιορίζοντας τη ρευστότητά του».

Ένα σχεδόν μήνα μετά από την ομιλία του εκείνη, ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται ποιοι κουνάνε το δάχτυλο αλλά έβγαλαν τα χρήματα τους έξω. Στη Βουλή αποστέλλει όμως στις 11.01.2012 έγγραφο προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο οποίο αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το ποσό των εσόδων από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό ελλείψει σχετικών στοιχείων. Ο κ. Βενιζέλος περιορίζεται να αναφερθεί στις συνομιλίες που διεξήγοντο με την Ελβετία με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων, που τηρούνται στις Ελβετικές Τράπεζες. Κουβέντα δεν γίνεται όμως στο έγγραφο για το cd με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ντοκουμέντο 4

Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επανέρχεται με νέες ερωτήσεις του για το θέμα, τον κ. Βενιζέλο έχει διαδεχθεί ο Φίλιππος Σαχινίδης ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών απαντά στις 28.03.2012 όπως ακριβώς και ο κ. Βενιζέλος: «αναφορικά με το ύψος και τη σύνθεση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε εκτίμηση για το ποσό των εσόδων ελλείψει σχετικών στοιχείων».

Ντοκουμέντο 5

Όσο όμως και αν οι βουλευτές επιχειρούν, επί ματαίω, να μάθουν τι έχει γίνει με τη λίστα Falciani, η μόνη είδηση που επιφυλάσσει μέχρι τότε το υπουργείο Οικονομικών είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιεί και αφορούν τους τόκους του παρακρατηθέντος φόρου από τις αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων κατοίκων Ελλάδας στην Ελβετία.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου που φτάνει στη Βουλή, «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τους τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ, γεγονός από το οποίο διαφαίνεται η τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας». Κοινώς, την περίοδο που ο κ. Παπακωνσταντίνου «έχανε» το επίμαχο cd από το γραφείο του, πολλές καταθέσεις είχαν ήδη πάρει δρόμο από την Ελβετία για εξωτικούς προορισμούς…

Ντοκουμέντο 6

Keywords
Τυχαία Θέματα