Απολύσεις τώρα ή ξεχάστε τη δόση

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Ελπίζω να κλείσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο» δήλωσε κορυφαίος Κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την σύσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικα, αποτυπώνοντας έτσι την σπουδή που έχει η Αθήνα για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την Τρίτη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ίδια ώρα στο Δουβλίνο -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Γιάννης Στουρνάρας

δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από κοινοτικά στελέχη, που επισήμαιναν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι πλέον «απαιτούν» να υπάρξει μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τις «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενδεικτικό της «πίεσης» που υπάρχει είναι και το γεγονός ότι αμέσως μετά και τη νέα, διάρκειας 6 ωρών, συνάντηση, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας ο Χρήστος Σταικούρας μετέβη στα Μαξίμου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις απαιτήσεις της τρόικα.
Προσπαθώντας πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε για την πορεία των διαπραγματεύσεων ότι «πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ορισμένα θέματα που παραμένουν ανοικτά».

Οι δανειστές μας ζητούν να γίνει η διαπραγμάτευση για το σύνολο του «διαρθρωτικού ορόσημου» του Δημοσίου, δηλαδή απαιτούν να λάβουν αναλυτικά τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, και όχι μόνον για τους επίορκους, ή τους λεγόμενους κοπανατζήδες.
Παράλληλα, φυσικά, συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον «νέο φόρο» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες. Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει
μεν σύγκλιση, αλλά απομένουν να συμφωνηθούν αρκετές λεπτομέρειες, στις οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «μπορεί να κρύβεται ο διάβολος».

Όσον αφορά στην δόση των 6 δισ. ευρώ του α΄ τρίμηνο εφέτος, θα απαιτηθεί,
κατά πάσα πιθανότητα, και συμφωνία για το αναθεωρημένο Μνημόνιο, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις και το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα