Αρνητικά τα δημοσιεύματα για την προοδευτική συμμαχία

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες που διοργάνωσαν το ιδρυτικό συνέδριο στη Λειψία ακόμη διερωτώνται πως έγινε και στις διαδικασίες της ιδρυτικής διακήρυξης να ήταν παρόντες, από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες μόνο επτά αρχηγοί κρατώ, πρόεδροι ή πρωθυπουργοί, ενώ την επόμενη ημέρα, γιορτή για τα γενέθλια του γερμανικού κόμματος να ήταν εκεί πολλοί ξένοι ηγέτες από τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Επίσης ο γερμανικός τύπος ασχολήθηκε και με την επιστολή Παπανδρέου.

Τελικά ο γερμανόφωνος τύπος αντιμετώπισε επιφυλακτικά

την ίδρυση του νέου δικτύου, άλλωστε και η πανηγυρική έναρξη ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών όχι μόνο των διοργανωτών, γεγονός που συνέβαλε στις επικριτικές τοποθετήσεις.

Ακολουθούν ορισμένα τίτλοι γερμανικών εφημερίδων, χαρακτηριστικοί του κλίματος:

Die Zeit: To SPD έπρεπε να μείνει στο παλιό του δίκτυο (.) Το SPD αφήνει τη Σοσιαλιστική Διεθνή για να φτιάξει ένα δικό του δίκτυο. Είναι λάθος, λέει ο ερευνητής Stephan Klecha.

Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk): Ο πρώην Πρόεδρος του SPD, Franz Muntefering, σε σχετική ερώτηση για το θέμα δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία: «Δεν έχω καθόλου εμπλακεί στο θέμα αυτό, αλλά έχω συναναστραφεί πολλές φορές με τον Παπανδρέου και τον έχω στο μυαλό μου με μεγάλο σεβασμό».

Der Standard Αυστρίας: H διαμάχη για την αριστερή συμμαχία επισκιάζει το πάρτυ του SPD.

Sueddeutsche Zeitung: To SPD απομακρύνεται από τον σοσιαλισμό και ιδρύει όμιλο με το αδιάφορο όνομα που δεν λέει τίποτα – Προοδευτική Συμμαχία. Τι επιδιώκει το SPD με αυτό το κακέκτυπο;

Τagesspiegel: Nέα κατεύθυνση στο SPD – Προοδευτικό και όχι σοσιαλιστικό.

Neues Deutschland: H κριτική απέναντι στη Σοσιαλιστική Διεθνή είναι αδικαιολόγητη. Αποτελεί ένα φόρουμ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Ο εκπρόσωπος της Αριστερής Πτέρυγας του SPD (DL21) και αναπληρωτής Πρόεδρος της Νεολαίας του SPD δήλωσε ότι: «χαιρόμαστε που το SPD παραμένει στη Διεθνή, γιατί οποιαδήποτε κίνηση στην αντίθετη κατεύθυνση θα ήταν μοιραία και αντιπαραγωγική».

Keywords
Τυχαία Θέματα