Αθήνα – Αττική: Εκεί όπου χάνουν και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Μοιάζει αδιανόητο αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να μην καταφέρουν να εκλέξουν ούτε το Δήμαρχο της Πρωτεύουσας ούτε και τον Περιφερειάρχη της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας!

Στην Αθήνα, το πρόβλημα μοιάζει μεγαλύτερο για τη Νέα Δημοκρατία καθώς η βάση της εμφανίζεται διχασμένη μεταξύ του επίσημου Άρη Σπηλιωτόπουλου και της αντάρτικης υποψηφιότητας

του Νικήτα Κακλαμάνη ενώ ισχυρή διεισδυτικότητα σε μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων διατηρεί ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Το Μάιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει 55.791 ψήφους (19,10%) και η Ν.Δ. 46.072 (15,80%) ενώ ένα μήνα μετά η κατάσταση αντιστράφηκε με τη Ν.Δ. να εξασφαλίζει 89.050 ψήφους (30,90%) και τον ΣΥΡΙΖΑ να έπεται με 77.637 ψήφους (27%).

Καθώς ο κ. Γιώργος Καμίνης μοιάζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να διατηρεί την εικόνα πρωτοπορίας και να εξασφαλίζει μία σημαντική δυναμική, εκτιμάται ότι οι δύο επίσης υποψηφιότητες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν μάλλον στα επίπεδα των εκλογών του Μαϊου του 2012. Το πρόβλημα για τη Ν.Δ. εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδης μοιάζει να έχει περισσότερες διαθέσιμες δεξαμενές προκειμένου να αυξήσει τη δυναμική του από όσες διαθέτει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που καλείται να αντιμετωπίσει και τις απώλειες προς τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Εφόσον η εικόνα αυτή διατηρηθεί η κεντροδεξιά θα βρεθεί, για πρώτη ίσως φορά, χωρίς υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου με όποιον αντίπαλο ο Γ. Καμίνης μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο. Εάν πάλι ο κ. Σπηλιωτόπουλος τα καταφέρει, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμφανιστεί να ηττάται στην Πρωτεύουσα.

Στην Περιφέρεια Αττικής, πάλι, το έργο της Ν.Δ. ήταν εξαρχής εξαιρετικά δύσκολο καθώς τον Ιούνιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορά 80.000 και πλέον ψήφων ενώ σε όλες τις δημσοκοπήσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται. Σε συνδυασμό, δε, με την αργοπορημένη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κουμουτσάκου αλλά και τη μικρή αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει, προς ώρας, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι σημαντική.

Ωστόσο, η ίδια Περιφέρεια στην οποία προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να αποτελέσει και τη μεγαλύτερη δοκιμασία του. Και τούτο γιατί οι αντοχές του Γιάννη Σγουρού αναγκάζουν την κ. Ρένα Δούρου να δώσει μάχη όχι για την πρωτιά, όπως θα ήταν το λογικό, αλλά για τη δεύτερη θέση που θα τη φέρει στο δεύτερο γύρο. Με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει πιο πιθανό, όχι εύκολο αλλά πιθανό, να περάσει ο κ. Κουμουτσάκος στο βʼ γύρο παρά η κ. Δούρου πρώτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Σγουρός μοιάζει να «προσωποποιεί» την ισχύ που κάποτε διέθετε ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και με την ενίσχυση ισχυρών ΜΜΕ να εμφανίζεται ως βέβαιος για το δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες, εάν επαληθευθούν και τα δύο σενάρια, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να γράψουν ήττες τόσο στο Δήμο Αθηναίων όσο και στην Περιφέρεια. Δηλαδή είτε οι υποψήφιοί τους να μείνουν εκτός διεκδίκησης είτε να ηττηθούν στο δεύτερο γύρο και μάλιστα από υποψηφίους που φέρονται να στηρίζονται από κόμματα που αθροιστικά δεν υπερβαίνουν το 10%. Σε αυτό το, όχι απίθανο, σενάριο τα σύννεφα της αμφισβήτησης θα σκεπάσουν τα γαλάζια γραφεία της Συγγρού. Δεν θα είναι, όμως, σαν την καταιγίδα που σίγουρα θα ξεσπάσει στην Κουμουνδούρου…

Keywords
Τυχαία Θέματα