SPD: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται ενώπιον διλήμματος. Η εφημερίδα Neue Presse του Ανοβέρου επισημαίνει ότι «επειδή πρακτικά ο συνδυασμός Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων αποκλείεται, τυχόν άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να συγκυβερνήσουν, θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές. Ο κίνδυνος να τιμωρηθεί το SPD από οργισμένους ψηφοφόρους που στην

πλειοψηφία τους θέλουν μεγάλο συνασπισμό, θα ήταν μεγάλος. Η CDU θα μπορούσε να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και οι Φιλελεύθεροι να ξαναέμπαιναν στη βουλή και σε αυτή την περίπτωση θα έφταναν τα ‘κουκιά’ για κυβέρνηση CDU με τον παραδοσιακό της εταίρο. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα πρέπει να ξεκινήσει επιχείρηση πειθούς. Είτε με μια σειρά περιφερειακών συνεδρίων για να μεταπείσει τη βάση ή καλύτερα, προσφυγή σε εσωκομματική ψηφοφορία».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το κεντρικό της σχόλιο με την πρόταση « Ώρα για διαπραγματεύσεις». Πρόκειται και για προτροπή μαζί προς τους Σοσιαλδημοκράτες και κυρίως προς την ηγεσία τους να αναλάβουν την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία του κόμματος και να το οδηγήσουν στο δρόμο των διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel ασχολείται με το αναπόφευκτο, όπως φαίνεται, ενδεχόμενο για αύξηση της φορολογίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Άγκελα Μέρκελ. «Η κατηγορία για προεκλογικό ψέμα κυκλοφορεί ήδη, όπως και η διάψευση από το CDU» παρατηρεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα